6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki sağlık çalışanlarının psikolojik iyiliklerinin desteklenmesi amacıyla TPD Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi’nin önerisiyle Adıyaman'da bir durum değerlendirmesi yapılmış ve Adıyaman’a özgü ön rapor paylaşılmıştı (https://psikiyatri.org.tr/3738/adiyamanda-deprem-yasayan-saglik-calisanlarinin-durum-tespiti-on-raporu).
Bölgede TPD saha gönüllüsü olarak bulunan Dr. İmran Gökçen Yılmaz-Karaman, Dr. Sibel Koçbıyık ve Dr. Burcu Sarıcı'nın Adıyaman’da uyguladığı form TPD bölge koordinatörleri aracılığıyla Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki hekimlerle paylaşıldı. 6 – 24 Mart tarihleri arasında bölgede görev yapan 183 hekime ulaşıldı. Yapılan değerlendirmeye göre depremin ikinci ayında bölgedeki doktorların büyük çoğunluğu halen öncelikli sorununu barınma olarak tanımlamaktadır (%84). Hekimlerin %40’ı sürekli olarak arabada veya akrabasının/arkadaşının yanında misafir olarak kalmaktadır. Görev sırasında hastanede kalma, çadır veya konteynırda kalma diğer geçici barınma çözümleri olarak kullanılmaktadır. Hekimlerin yarısı ruhsal desteğe ihtiyacı olduğunu düşünmektedir. Çalışmaya engel olan en önemli sorunlar barınma (%77), korku ve endişeler (%73), kafa karışıklığı (%62) ve üzüntü (%56) olarak belirtilmiştir. Raporun tamamına yazının devamındaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bölgedeki meslektaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve yaşanan zorlukları iyileştirmeye yönelik girişimlerimiz devam edecektir.
Saygılarımızla, Türkiye Psikiyatri Derneği Afet Kriz Yönetimi
Afet Bölgesinde Görev Yapan Hekimlerin Psikososyal İhtiyaçlarının Tespit Edilmesi Çalışmasının raporuna ulaşmak için tıklayınız.