Bu Mücadele Bizim: Asistan Hekim Komitesi

psikiyatri.org.tr /

Bu Mücadele Bizim: Asistan Hekim Komitesi

Kıymetli Meslektaşlarımız,

Ülkemizin her köşesinde, çeşitli sağlık kuruluşlarında eğitimlerini sürdüren asistan hekim arkadaşlarımızın ve genç uzman arkadaşlarımızın içinde yer aldığı bir komitemiz var, Asistan Hekim Komitesi (AHK)!

AHK, asistan hekimlerin bir araya gelmelerini sağlayarak, farklı kurumlardaki asistanların deneyimlerini birbirlerine aktarabildiği, Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) bünyesinde asistan hekim inisiyatifinin temsil edildiği, asistan hekimlerin taleplerinin ve sorunlarının gündeme getirildiği, kendi bilimsel ve sosyal etkinliklerini düzenleyen (Ulusal Psikiyatri Asistanları Toplantısı, Bilimsel Araştırma Okulu, Asistan Sohbetleri, Makale Saati ve daha niceleri), bilimsel içerikli diğer organizasyonlara da katkıda bulunan (Ulusal Psikiyatri Kongresi, Klinik Eğitim Sempozyumu) bir oluşumdur. AHK sadece ulusal faaliyetlerle yetinmemekte, EFPT (European Federation of Psychiatric Trainees - Avrupa Psikiyatri Asistanları Federasyonu) gibi uluslararası asistan örgütleriyle de temas kurmaktadır. AHK’ya katılarak eğitim ve toplantı faaliyetlerimize katılabilir ve isterseniz bunların düzenlenmesinde görev de alabilirsiniz.

Bizler psikiyatrinin geleceği olarak mesleki gelişimimizi en iyi şekilde sağlamanın yanında hem mesleğimizi hem de hastalarımızın sağlığını korumakla sorumlu olduğumuza inanıyoruz. Uzmanlık eğitimi boyunca sadece “hasta bakmak”a indirgenmiş hizmet sunmaktan sorumlu pratisyen ve uzman hekim arasında bir ara kadro statüsündeymiş gibi çalışsak bile mesleki gelişimimiz için elimizden geleni yapıyoruz. Sağlık politikalarının nitelikli ruh sağlığı hizmetine ulaşmayı olumsuz etkilediği, 5-10 dakikada bir hastaların muayene edilmesinin beklendiği, yetersiz koşullarda aşırı yük ile çalışmanın istendiği bir ortamda özveriyle bilimsel ve etik çalışmaya gayret ediyoruz. Nitelikli ve kapsamlı uzmanlık eğitimi alabilecek koşulları elde etmek, daha iyi koşullarda, emeğimizin karşılığını alarak, bilimsel yöntemlerle çağın gerektirdiği en nitelikli ruh sağlığı hizmetlerini vermek için haklarımızı bilmemiz, korumamız ve iyileştirmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Hak arama mücadeleleri birlikte ve kararlılıkla yürütüldüğünde her zaman daha güçlü ve başarılıdır.

Ayrıca; bilimsel ve etik dayanakları olmayan uygulamaların, yetkisi ve yetkinliği olmadığı halde "tedavi ve psikoterapi" uygulayanların hastalarımızı istismar etmesinin, maddi ve manevi zarar vermesinin önüne geçmek istiyoruz. Bu amaçlarla derneğimizin 20 yıldan uzun süredir emek verdiği "Ruh Sağlığı Yasası" konusunda çalışmalara devam etmekteyiz. Önümüzdeki yıllar mesleğimizin geleceği için belki de en önemli yıllar olacak. Ruh Sağlığı Yasası'nın bir taslak olarak kalmaması, hayata geçirilebilmesi için asistanlar olarak bizim de sesimizi duyurmamız gerekiyor.

Size bu e-mail'de TPD'ye ve sonrasında AHK'ya nasıl üye olabileceğinize dair kısa bir kılavuz da gönderiyoruz. Gelin Asistan Hekim Komitesi’nde birlikte çalışalım, sorunlarımızı ve isteklerimizi dile getirelim, haklarımızı birlikte savunalım, bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenleyelim; birlikte üretelim, birlikte kazanalım.

Saygılarımızla;

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu ve Asistan Hekim Komitesi Yürütme Kurulu

TPD ve AHK'ya nasıl üye olunur?