Ukrayna halkı ve meslektaşlarımızla dayanışma

psikiyatri.org.tr /

Ukrayna’nın Rusya tarafından 24 Şubat 2022’de başlayan işgali, yerleşim yerlerine de büyük hasar verecek şekilde ilerliyor. Ülkede yaşanan büyük kayıpların yanı sıra, hemen her savaş ortamında olduğu gibi, dün itibarıyla sayısı bir milyonu aşmış göç etmek zorunda kalmış Ukraynalı olduğu tahmin ediliyor. Bu süreçte ülkede bulunan, aralarında Türkiye’den öğrenci ve iş insanlarının da bulunduğu, yabancılar da önemli güçlükler yaşıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği, ruh sağlığı alanında çalışanların örgütlendiği ulusal ve uluslararası birçok kuruluş gibi etkin bir şekilde barışın savunulması ve savaşa karşı çıkılması tutumunda ısrarcıdır. Bu nedenle Ukrayna’da yaşananların gündeme geldiği günlerde savaşın tüm toplumlar için önemli ve süreğen sağlık sorunlarına neden olduğunu vurgulayan “Savaşa hayır! Ruh sağlığımız ve toplum sağlığımız için barış ve yaşama hakkını savunuyoruz!” başlıklı bir açıklama yaptık:  https://psikiyatri.org.tr/3517/savasa-hayir-ruh-sagligimiz-ve-toplum-sagligimiz-icin-baris-ve-yasama-hakkini-s

Bu hafta başında, 28 Şubat’ta, Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Koray Başar, Ukrayna Nöroloji, Psikiyatri ve Bağımlılık Uzmanları Derneği Başkanı Dr. Nataliya Maruta’ya bir destek ve dayanışma mesajı iletti. Türkiye Psikiyatri Derneği adına yaşanılanlardan duyulan üzüntünün ifade edildiği, endişeli bir şekilde gelişmelerin izlendiğinin belirtildiği mektupla Ukrayna’daki meslektaşlarımız ve Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olma kararlılığımız belirtildi. Mektubun aslını ve Türkçe çevirisini ekte ilginize sunuyoruz.

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin etkin bir üyesi olduğu Avrupa Psikiyatri Birliği ve diğer üye dernekler de yaşanılan savaşla ilgili sağlanabilecek destek konusunda arayış içerisindeler. Bu konuda da hazırlıklarımız sürüyor, bilgi ve deneyimimiz ölçüsünde, elimizden gelen desteği sağlamanın yollarını arıyoruz.

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu

Dayanışma metni için tıklayınız. (TR)

Dayanışma metni için tıklayınız. (EN)