Salgın İle Mücadelede Başarı İçin Verilerin Paylaşılması Elzemdir
Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin de aralarında olduğu çok sayıda uzmanlık derneği 13.07.2021 tarihinde ülkemizdeki COVID-19 salgını ve aşılama sürecindeki somut veri ve bilgi eksikliği hakkındaki endişelere vurgu yapan bir açıklama yaptı. Açıklamada salgınla mücadelede verilerin bilimsel yöntemle toplanması, değerlendirilmesi, açık ve şeffaf olarak paylaşılmasının önemine dikkat çekildi.
Açıklamanın tam metnini ve destek veren diğer dernekleri haberin devamında görebilirsiniz.
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu
“Ülkemizde COVİD 19 pandemisi ve aşılama konusunda sürecin başından beri yaşanan somut veri ve bilgi eksikliği yerli, yersiz açıklama ve tartışmalara yol açarken, özellikle aşılama sürecinde sorunlar ve kaygı yaratmaktadır.
Hastalığın kontrolü için yaygın ve etkin bir aşılama programına hız kesmeden devam etmemiz gerektiği açık iken, ülkemizde hastalık ve aşılama programına ait verilerin Bakanlık tarafından paylaşılmaması, bu verilerin alanında uzman bilim insanlarınca değerlendirilip, yorumlanmasına engel olan, yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır.
Salgın ile uygun mücadele, hemen tüm ülkelerde olduğu gibi verinin bilimsel yöntemlerle toplanması, açık ve şeffaf olarak paylaşılması ve değerlendirilmesi ile mümkündür. Yerel verilerin bilim insanları ve uzmanlar ile paylaşılmaması, mevcut soru ve sorunların derinleşmesi, alternatif arayışları ve hastalık ile savaşımda başarısızlık ile sonuçlanacaktır.
Bu nedenle TTB UDEK olarak aşağıda adları olan üye derneklerimiz ile birlikte ülkemizde pandemi ile ilgili verilerin uygun değerlendirilebilmesi ve doğru kullanılabilmesi için, konunun uzmanları, bilim insanları ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyoruz.
Salgınla mücadelede uygun adımları atabilmek için, öneriler geliştirecek olan uzmanların Türkiye`de aşılama sayıları, tipleri, aşılı ve aşısız guruplarda enfeksiyon gelişen, hastaneye yatan ve ölüm ile sonuçlanan vaka sayıları gibi bilgilere ulaşması gerekmektedir.”
TTB UDEK
Çocuk Romatoloji Derneği
İşyeri Hekimleri Derneği
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği
Türk Biyokimya Derneği
Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği
Türk İmmünoloji Derneği
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği
Türk Klinik Biyokimya Derneği
Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti
Türk Nöroloji Derneği
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Türk Radyoloji Derneği
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği
Türk Toraks Derneği
Türk Yoğun Bakım Derneği
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği
Türkiye Psikiyatri Derneği
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği