11.10.2018
RAPOR
Konu: T.C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantı
Hazırlayan: Prof. Dr. Bedriye ÖNCÜ ÇETİNKAYA
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun kabul ettiği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması olarak belirlenn “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” kapsamında 6 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen toplantıya Türkiye Psikiyatri Derneği temsilcisi olarak katıldım.
Toplantının amacı gençlerin ruh sağlığını korumak ve güçlendirmek üzere kurumlar arası işbirliğinin kurulması, hizmet ve imkanların paylaşılması, işbirliği içerisinde gençlere yönelik programlar yapılması olarak bildirilmiştir.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Lokman Hekim Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya çok sayıda kamu kurumu ve Sivil Toplum Kuruluşu’ndan temsilciler katılmıştır. Bunlar:
Gençlik ve Spor Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi ve Jandarma Genel Komutanlığı)
Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü)
Milli Eğitim Bakanlığı (Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
Sağlık Bakanlığı (Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı)
Yüksek Öğretim Kurumu
Ankara Psikodrama Derneği
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği
Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği
Türkiye Psikiyatri Derneği
Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Ergen Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Füsun Çuhadaroğlu Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” teması belirlenirken ulaşılmaya çalışılan iki amaç olduğu (i. Gençlerin dayanıklılığını arttırmak, ii. Önlenebilir ruhsal hastalıkları önlemek) bilgisini vermiştir. Yapılacak çalışmaların bu bağlamda yapılması gerektiğini belirtmiştir.
Daha sonra kurumlar ve STK’ların alanda yaptığı çalışmalar ve sağlayabileceği olanaklar hakkında bilgi alınmıştır.
Kısa vadeli planlar: Yapılan görüş alışverişi sonucunda 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması olan “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” çerçevesinde 10 Ekim tarihinde tüm Türkiye’de ortak ve ses getiren bir etkinlik yapılması planlanmıştır. Bu etkinliğin etiketlemeyi azaltıp katılımı arttıracağı için illerde Gençlik Merkezleri ve İl Halk Kütüphaneleri’nde yapılabileceği görüşü paylaşılmıştır. Böyle bir etkinlik yapılması durumunda dernek olarak nasıl bir destek sunabileceğimizin bilgisinin Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı’na bildirilmesi istenmiştir.
Uzun vadeli planlar: Gençlerin ruh sağlığının güçlendirilmesi konusunda yerelde ve ülke çapında yapılabilecek projeler ve kurumların ve STK’ların verebileceği destekler konusunda Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı’na bilgi verilmesi talep edilmiştir. Yerel veya ülke çağındaki projelerin koordinasyonunun Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından yapılacağı bilgisi verilmiştir.
Saygılarımla
Prof. Dr. Bedriye ÖNCÜ ÇETİNKAYA