TPD 51. UPK Forumu Notları

psikiyatri.org.tr /

 

TPD FORUMU 27.11.2015 51.UPK

Nasıl bir TPD görmek istiyoruz.

Okan Çalıyurt: Derneğin bilimsel araştırma dergisi olmalı. Ruh sağlığı alanında şemsiye olmalı. Psikologlar, hemşireler’I aramıza almak, ortak çalışmalar yapmak sınır ihlallerinin azalmasına katkı sağlayacaktır.

Bülent Coşkun: Tıp öğrencileri ile ilgili daha aktif olmalıyız. Psikiyatrinin tanıtılması, stigmanın önlenmesinde katkı sağlar. Kongre programında İSDS toplantılarının pareleli olmaması, diğer oturumların çok pareleli olması çözülmeli.

Nuray Atasoy: Örgütsel mücadelenin önemi bizzat yaşadık. MYK’ya teşekkür ederiz. Hukuk bürosu oldukça önemli. Kadına yönelik, aile içi şiddet konusunda çok merkezli çalışmalar yapılabilir mi? Halka yönelik çalışmalar artırılmalı.

Sunday Atalay: Türkiye psikiyatri de çalışanlar güvenliği olmayan şekilde çok sayıda hasta bakan yapıda. Türkiye’de dolandırıcılığın olduğu bir psikiyatristlik yapılıyor. 3 kez saldıraya uğradık. Kapıdan psikiyatrist ismi kaldırılmalı. Politik olarak karşı duruş sağlamamız gerekiyor. Temel gerçeklerimiz için dernek ne yapacak?

Zeliha Tunca: Derneğim maddi gücü artırılmalı. Aidatları ödememiz gerekiyor. Şubelerde aidat zor toplanıyor. UPK uluslararası olmalıdır. Yönetimin muhatap olduğu yeni yahoo sayfası olmalı.

……: Dernek tüm konularda açıklama yaptığı için eleştiriliyor. Ancak bence bu gerekli. Devam etmeli.

Ejder Yıldırım: Ülkemizin son dönemdeki durumu politik olarak bir çizgide durmamız gerekiyor. Bundan sonra da politik duruşumuz devam etmeli. Şiddet giderek artıyor. Kurumsal şiddet konusunda çok daha bilimsel zeminde bir şeyler söylemeli. Politik bir açıklama yerine bilimsel verilerle desteklenmiş açıklamalar yapmalıyız. Kamu özel ortaklığı ile ilgili Tükiye’de nasıl bir hastane finansma modeli olmalı konusunda derneğin çalışmaları olmalı.

Haldün Soygür: Önümüzde dönemlerde sorun ayrımlaşmalardır. Tek örgütüz ancak, 3000 üyemiz var ancak neden 950 kişi kongreye geliyor. Dernek elbette politik olmalı. O politika biraz daha kapsamlı olmalı. Dernek herkesi kapsamalıdır. Toplumsal duyarlılığımızı her alanda herkesi kapsamazsak derneği kötü günler bekleyecektir. Kongrelerin çok yıldızlı otellerde olmaması gerekiyor.

Selçuk Candansayar: Aidiyet meselesi önemli. İnsanlar başka dernekler kurabilir. Üyelerden bir sonra ki kongre de neleri konuşabileceği sorulabilir. Türkiye’den yayınlanan makaleleri BTDK toparlayıp bu kişilere sunumlar teklif edebilir. Para ile yayınlanan makale sayısı artıyor.

Murat Emül: Çoğunlukçu yaklaşımlar olmalı. Öğrenciler temas edilmeli.

İnci Özgür İlhan: Sosyal bilimler kongresi Ankara’da katılım ücretsiz. Çok katılımı var. Bu önemli bir örnek. Kongreler amacına ulaşıyor mu? Bize ne veriyor? Sağlık Bakanlığı ile ilişki ne kadar önemli? Ne değişti, bunlar tartşılmalı. Derneğin temsiliyet gücü önemli.

Mustafa Aydın: Kongreler şehirde olmalı. İlaç endüstrisine bağlılığımız azalır. Oturumların düzenlenmesinde Bülent Çoşkun’un önerisi uygun.

Mustafa Sercan: Üyelerinin sahip olduğu bir derneğimiz var. Biz genelde yöneticileri konuşuyoruz. Sanıyorum üyelerin ne yaptığını konuşmak gerekiyor. Şehir kongresi isteyenlerin düzenleme kuruluna alınmasını öneriyorum. Üyeler once ben nasıl bir TPD istiyorumu sorgulamalı. Derneğin üyelerinin büyük çoğunluğu uzman. O yüzden uzmanlar için bir şeyler yapılmalı.

Alişan Burak: Yaptığımız iyi şeyleri daha çok ifade etmeyeliyiz. Ben bir okul gibi dernekten eğitim aldım.