GENEL KONULAR
Tanım Madde 1- Bu yönergede geçen bazı terimlerin tanımları aşağıdadır:
Amaç Madde 2- Psikiyatri Yeterlik Kurulunun amacı
Çalışma İlkeleri Madde 3- Psikiyatri Yeterlik Kurulunun çalışma ilkeleri, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü, Türk Tabipleri Birliği-Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TTB-UDEK) Yönergesi ve TPD Tüzüğü ile uyumludur. Tıpta Uzmanlık Tüzüğü, TTB-UDEK Yönergesi veya TPD Tüzüğünde değişiklik söz konusu olduğunda, bu uyum, karşılıklı etkileşime izin verecek şekilde sürdürülür. Çalışmalarında, Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (Union Europeen des Medecins Specialistes-UEMS) ilkeleriyle uyumu gözetir.
Adres Madde 4- Psikiyatri Yeterlik Kurulunun adresi; Türkiye Psikiyatri Derneği Merkezi Tunus Cad. 59/5 06680 Kavaklıdere / Ankara’dır.
Madde 5- Psikiyatri Yeterlik Kurulunun yapısı aşağıdaki organlardan oluşur:
Yeterlik Genel Kurulu Madde 6- Yeterlik Genel Kurulu;
Yeterlik Genel Kurulunun Görevleri Madde 7- Yeterlik Genel Kurulunun görevleri şunlardır:
Olağanüstü Yeterlik Genel Kurulu Madde 8- Olağanüstü Yeterlik Genel Kurulu; Aşağıdaki durumlarda tanımlanan koşullar oluştuktan sonraki 3 ay içinde, TPD Merkez Yönetim Kurulunun çağrısıyla, saptadığı tarihte ve belirlediği gündemle toplanır.
Yeterlik Yürütme Kurulu Madde 9- Yeterlik Yürütme Kurulu;
Yeterlik Yürütme Kurulunun Görevleri Madde 10- Yeterlik Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır:
Akreditasyon Altkurulu Madde 11- Akreditasyon Altkurulu;
Akreditasyon Altkurulunun Görevleri Madde 12- Akreditasyon Altkurulunun görevleri şunlardır:
Eğitim Programlarını Geliştirme Altkurulu Madde 13- Eğitim Programlarını Geliştirme Altkurulu;
Eğitim Programlarını Geliştirme Altkurulunun Görevleri Madde 14- Eğitim Programlarını Geliştirme Altkurulunun görevleri şunlardır:
Yeterlik Sınav Altkurulu Madde 15- Yeterlik Sınav Altkurulu;
Yeterlik Sınav Altkurulunun Görevleri Madde 16- Yeterlik Sınav Altkurulunun görevleri şunlardır:
Eğitim Üstkurulu Madde 17- Eğitim Üstkurulu; a) Üniversitelerin Tıp Fakültelerinde psikiyatri anabilim dalı başkanlarından ve Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin eğitim birimlerindeki şeflerden oluşur.
Eğitim Üstkurulunun Görevleri Madde 18- Eğitim Üstkurulunun görevleri şunlardır:
UZMANLIK ALANI VE EĞİTİMİ Uzmanlık Alanı Madde 19- Psikiyatri uzmanlık alanı, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı olarak tanımlanan tıp ana dalını kapsar.
Uzmanlık Eğitimi Madde 20- Psikiyatri uzmanlık eğitim süresi ve yapılacak rotasyonlar ile süreleri Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile belirlenir. Eğitimin içeriği dünya genelinde psikiyatri bilim alanının bilimsel ve nesnel bilgileriyle tanımlanır.
EĞİTİMİN BELGELENDİRİLMESİ
Uzmanlık Eğitimin Belgelendirilmesi Madde 21- Bir psikiyatri uzmanının Madde 22’de tanımlanan sınava girebilmesi için TPD Yeterlik Kuruluna bir dilekçeyle başvurması ve aşağıda sayılan belgeleri dilekçeye eklemesi gereklidir.
SINAVLAR Yeterlik Sınavları Madde 22- Gönüllülük temelinde yapılan Yeterlik Sınavları şu şekilde gerçekleştirilir:
Yazılı Sınav Madde 23- Yazılı Sınavla ilgili ilkeler şunlardır:
Uygulama Sınavı Madde 24- Uygulama Sınavıyla ilgili ilkeler şunlardır:
Yeterliliğin Belgelendirilmesi Madde 25- Yeterliliğin Belgelendirilmesi ile ilgili ilkeler şunlardır:
Yeniden Belgelendirme Madde 26- Yeniden Belgelendirmeyle ilgili ilkeler şunlardır: Yeniden Yeterlik Belgesi alabilmek için, son 10 yılda, TTB-STE Kredilendirme Kurulu ya da Yeterlik Yürütme Kurulunca geçerliliği kabul edilen bir uluslararası kredilendirme kuruluşu tarafından kredilendirilmiş psikiyatri alanındaki STE etkinliklerinden, Yeterlik Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek miktarda STE kredisi alınmış olması gerekir. STE kredilerinin en az yarısı, son 5 yılda alınmış olmalıdır.
ÖZEL DURUMLAR
Madde 27- Yabancı bir ülkede Psikiyatri Uzmanlık eğitimini tamamlayan ve o ülkenin Psikiyatri Yeterlik Sınavına girmeye hak kazanan kişiler, giriş için gerekli koşullara uygun olduklarını belgelendirdikleri takdirde, TPD Psikiyatri Yeterlik Sınavına girebilirler. Bu kişiler için aranacak koşullar ve izlenecek kurallar, Yeterlik Yürütme Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Madde 28- Türkiye'den psikiyatri uzmanlarının Avrupa Tıp Uzmanları Birliği ya da Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınan Psikiyatri Yeterlik Sınavına girmesi durumunda, kazanılan Yeterlik Belgesi ülkemizde alınan Psikiyatri Yeterlik Belgesine denk sayılacaktır.
Madde 29- Meslekten ömür boyu men cezası alanlar, Yeterlik Sınavlarına kabul edilmezler; daha önceden almışlarsa Yeterlik Belgeleri iptal edilir.
YÜRÜRLÜK Madde 30- Bu yönerge, 8 Kasım 2003 tarihinde yürürlüğe girer. YÜRÜTME Madde 31- Bu yönergeyi TPD Merkez Yönetim Kurulu yürütür. GEÇİCİ MADDELER Geçici Madde 1- Bu yönergenin oylanarak kabul edildiği TPD Genel Kurulunda, seçilme koşullarını taşıyan üyeler arasından 8 kişi ve TPD Merkez Yönetim Kurulundan bir kişi Geçici Yeterlik Yürütme Kuruluna seçilir. Geçici Yeterlik Yürütme Kurulunun görev süresi en fazla 1 yıldır.
Geçici Madde 2- Geçici Yeterlik Yürütme Kurulunun görevleri:
Geçici Madde 3- Sınav yapılmaksızın Yeterlik Belgesi alınabilmesi için; (i) profesör, doçent, klinik şefi, klinik şef yardımcısı olunması, (ii) son 5 yılda, TTB-STE Kredilendirme Kurulu ya da Geçici Yeterlik Yürütme Kurulunca geçerliliği kabul edilen bir uluslararası kredilendirme kuruluşu tarafından kredilendirilmiş psikiyatri alanındaki STE etkinliklerinden, Geçici Yeterlik Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek miktarda STE kredisi alınmış olması, (iii) Geçici Yeterlik Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek sayıda ve nitelikte yayımlanmış çalışmanın bulunması koşulu aranır. Bu koşullara sahip olanlara yönergenin kabulünden sonraki iki yıl içinde ilgili kurullara gerekli belgelerle başvurdukları takdirde, birinci yılda Geçici Yeterlik Yürütme Kurulunca, ikinci yılda seçilmiş Yeterlik Yürütme Kurulunca sınav yapılmaksızın Yeterlik Belgesi verilir. Bu şekilde verilmiş Yeterlik Belgesinde, “sınav yapılmaksızın verilmiştir” ibaresi yer alır.
Bu geçici maddenin geçerlilik süresi, yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki iki yıldır.
Geçici Madde 4- Yeterlik Genel Kurulu, Geçici Madde 3 ve Madde 28'de belirtilen koşullara uygun olarak Yeterlik Belgesi verilen üyelerin katılımıyla toplanır. Yeterlik Sınavları, Yeterlik Genel Kurulunun toplanıp yönergede belirtilen kurul ve altkurulların oluşumundan sonraki bir yıl içinde yapılır.
Geçici Madde 5- Sınavsız Yeterlik Belgesi olanlar, 2009 yılında yapılacak olan Yeterlik Genel Kurulu’ndan başlayarak 5 yıl boyunca Yeterlik kurul ve altkurullarına katılabilir ve bu kurul ve altkurullarda görev alabilirler. Sınavsız Yeterlik Belgeleri bu kurullarda görev almak dışında kullanılmaz.