Orda Bir Uzman Var Uzakta Görev Grubu Raporu

psikiyatri.org.tr /

Orda Bir Uzman Var Uzakta Görev Grubu Raporu    


ORADA BİR UZMAN VAR UZAKTA GÖREV GRUBU RAPORU 

 
Görev Grubu 11. Yıllık Toplantı Bahar Sempozyumu 2007’de düzenlenen toplantı sonrasında oluşturuldu.
Görev Grubunun Hedefi: Devlet Hastanelerinde – Alanda Çalışan Psikiyatri Uzmanlarının sorunlarını psikiyatri meslek topluluğunun ve TPD’nin gündemine taşımak, sorunları ve çözüm seçeneklerini tartışmak ve özellikle TPD’nin rolü konusunda önerilerde bulunmak ve somut planlar yapabilmek . 

İlk toplantıda konuşmacı olarak Eğitici olarak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Klinik Şef Yardımıcısı Doç. Dr. Peykan G. Gökalp, bu toplantının düzenlenme nedeni ve hedeflerini, ülke çapında ulaşılabilen meslektaşlar tarafından cevaplandırılmış olan anket sonuçlarını sundu.
Samsun Devlet Hastanesinden Uz. Dr. Gülay Özdemir ve Eskişehir Devlet Hastanesinden Dr. Rabia Ay klinik uygulamalarını ve bu uygulamalarda ortaya çıkan sorunlar, uzmanlık eğtiminde alanda çalışmaya hazırlık için yapılması gerekenlere değindiler. Tartışmacı olarak da Hem eğitici kimliği ile, hem de TPD Yeterlik Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Yeterlik Yürütme Kurulu  İkinci Başkanı Prof. Dr. Aylin Uluşahin katıldı.

Ayrıca salonda hem alanda çalışan uzmanlar, az sayıda da olsa aynı şekilde görev yapacak asistanlar ve yüksek oranda temsil edilen farklı üniveriste ve eğitim hastanelerinden eğtici, öğretim üyesi meslektaşlar bulunuyordu. Sunumlar , tartışma ve salonda bulunanların katkılarında öne çıkmış olan konu başlıkları şunlar oldu: 
Sağlık Kuruluna katılım Özürlülük raporları ve özel eğitim raporları İş yükü Hastaya çok kısa zaman ayrılması Mesleki ve kişisel anlamda yalnızlık, yalıtılmışlık Ruh sağlığı veya eğitim kurumu dışına çıkıp, tek başına, bazen de desteksiz hatta diğer meslektaşlarla çelişkiler yaşayarak çalışmanın zorlukları Hasta sevkleri
Personel eksikliği Yataklı servisin olmayışı ya da yetersiz oluşu Aynı branş meslektaşlarının farklı dilden konuşması, işbirliği zorluğu Yerel özellikleri tanımadan ve uyum süreci yaşamadan doğrudan hizmet yükünün altında ezilmek Mesleki eğitim faaliyetlerinden uzak kalmak Meslek kuruluşları veya yetiştiği kurum tarafından terkedilmişlik duyguları  Bu toplantıdan sonra 43. ulusal Psikiyatri Kongresinde bir kapalı grup toplantısının düzenlenmesine karar verildi.  43. ulusal Psikiyatri Kongresinde kapalı grup toplantısında ön plana çıkan konular aşağıdaki başlıklardan oluşuyordu: ( Dr. Gülay Özdemir’in hazırladığı Toplantı Tutanağı’ndan) 

  1. Hasta sayısının fazla olması ve hastane yönetimleri tarafından sayıda sınırlama yapılmasına karşı çıkılması
  2. Hasta muayenesi için ayrılan zamanın yeterli olmaması
  3. Poliklinik şartlarını uygunsuzluğu ,bilgisayar kayıtları için ayrılması gereken zamanın fazlalığı
  4. Heyet muayenelerinin asıl görev ,poliklinik muayenesinin ikincil kalması
  5. Heyetlerde psikiyatri uzmanı ve/veya nöroloji uzmanının görev alması gerektiği halde zorunlu olarak heyet görevi alınması
  6. Psikiyatri branşı dışı uzmanların olumsuz yaklaşımları
  7. Hastanelere psikiyatri bölümünün ekonomik getirisinin fazla olmaması nedeni ile performans amaçlı poliklinik sayısının arttırılması
  8. Psikologlar için bu amaçla poliklinik açılması
  9. Heyet muayeneleri sırasında standart bir muayene protokolünün olmaması
  10. Silah ruhsatı muayenesi için standart bir muayene taslağı olmadığı için yapılan muayenelerin yetersizliği ve bu konuda yapılan baskılar
  11. Özel eğitim muayeneleri için psikologların WİSCR testini uygulayamaması ve karar verilirken yaşanana zorluklar
  12. Konsültasyon hizmetleri için yeteri kadar eleman olmamsı nedeni ile yaşanan sorunlar (onkoloji, yanık, dializ birimleri)
  13. Hekimlerin bulundukları illerde karşılaştığı olumsuz şartlar
  14. Hekimlerin tükenmişliği
  15. Denetimli serbestlik yasasına göre başvuran hastaların takibinde karşılaşılan sorunlar
  16. Psikiyatristlerin özel hastanelerde çalışma şartlarının iyileştirilmesi

Toplantı sonucunda alınan kararlar;

  1. Sorunlarla ilgili TPD Bilimsel Çalışma Birimlerinden yardım alınması

Silah ruhsatı muayenesi için Adli Psikiyatri Bilimsel Çalışma Birimi ile ortak çalışma yapılaması
Konsültasyon hizmetleri ile ilgili Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Biriminden yardım alınması

  1. Özel eğitim raporları için standart bir taslak ve test eğitimleri için TPD ve ÇERSD dernekten yardım alınması
  2. Denetimli serbestlik yasasına göre başvuran hastalar için onları takip eden memurlar ile bağlantı oluşturulması
  3. Sağlık Kurullarında görevlerin netleşmesi
  4. Ağır özürlü ve bakıma muhtaç raporları için bir standart oluşturulması için TPD’den yardım alınması
  5. Psikiyatri yataklı servis şartlarının iyileştirilmesine ilişkin standardizasyon için dernekten yardım alınması
  6. Kongrelerde orada bir uzman var uzakta toplantılarının sürdürülmesi ve sorunların konuşulmaya devam edilmesi planlandı.


Bu noktada TPD’ye iletilmesinin uygun olduğunu düşündüğüm noktaları görüşlerinize sunarım: 

  • Türkiye Psikiyatri Derneği Şubeleri ülke çapında örgütlenmiş, önemli mesleki işlevleri olan kuruluşlardır. Bu açıdan bölgeye atanan psikiyatri uzmanlarının daha önceden beri orada çalışmakta olan meslektaşlarca bilgilendirilmesi ve uyum sürecinin desteklenmesi önemli olacaktır.
  • Benzer şekilde şubelerde süreklilik gösteren ve birçok şubede halihazırda yürütülen mesleki toplantıların önemi büyüktür. Yeni başlayan meslektaşların üye değilse üyelik kayıtlarının yapılması, üye olanların nakillerinin yapılabilmesi için “üyelik kurulu veya sekreterliği “ gibi bir organ oluşturulabilir.
  • Kuralar çekildikten sonra Ankara TPD Genel Merkezi Sağlık Bakanlığından veya başka bir yöntemle (e-posta grubundan) kura sonuçlarını elde etmesi ve ilgili şubelere bildirmesi uygun olabilir. Bu noktadan sonra atanan meslektaşa sahip çıkılarak hem bir destek hem de daha sonra sürekli iletişim imkanı olabilir.
  • Düzenli vaka toplantıları ile ( eğitici ve uzmanların bazen de bölge dışından konukların katılımı ile) mesleki gelişime katkıda bulunulup, destekler de sürdürülebilir. Ayrıca tükenmeyi önemli ölçüde hafifleten unsurlar arasında eğitim faaliyetlerinden kopmamak, akademik çalışmaları sürdürebilmek de yer almaktadır.
  • Zorunlu hizmet nedeniyle bölgelerdeki meslektaşların ülkedeki ruh sağlığı durumu, verileri ve gereksinimlerinin saptanmasında dernekle işbirliği içinde çalışması da bu yolla mümkün olur. Hatta kültürel çalışmalar da yapılabilir. Bu calismalar yoluyla bir Turkiye Ruh Sağlığı Haritası da çıkarılabilir.

 
“Orada Bir Uzman Var Uzakta” Görev Grubu’Raporunun Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmesi dileğiyle saygılarımı sunarım. 
 
25.12.2007 
Doç. Dr. Peykan G. Gökalp
Görev Grubu Koordinatörü