TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ PSİKOTERAPİ EĞİTİCİLER KURULU VE PSİKOTERAPİ EĞİTİMLERİ UYGULAMA YÖNERGESİ

psikiyatri.org.tr /

TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ PSİKOTERAPİ EĞİTİCİLER KURULU VE PSİKOTERAPİ EĞİTİMLERİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

MADDE 1 –Bu yönerge; Türkiye Psikiyatri Derneği’nce uygulanacak sürekli psikoterapi eğitimleri başta olmak üzere;

  1. Bu eğitimleri yürütecek Psikoterapi Eğiticiler Kurulu’nun oluşturulması, görev ve yetkileri ile çalışma yöntemleri ve ilkelerine ilişkin kuralların düzenlenmesi
  2. Uygulanacak psikoterapi eğitimleri hakkında kamuoyu yoklaması yapılması veya kurullar oluşturulmasının sağlanması
  3. Uygulanacak eğitimlerin seçimi, eğiticilerin sözleşmelerinin hazırlanması, süresiz ya da süreli olarak imzalanmasının sağlanması, eğitim materyallerinin belirlenmesi, eğitim alacak olanların eğitime alım özelliklerinin belirlenmesi, eğitim ücretlerinin belirlenmesi, yer, zaman vb. işlemlerin ve eğitimin planlanması amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak

MADDE 2 –Bu Yönerge Türkiye Psikiyatri Derneği Tüzüğü’nün 2. 3. ve 27. Maddeleri ve 11/06/2023 tarihinde güncellenen ve Türkiye Psikiyatri Derneği Eğitim ve Toplantı Yönetmeliği’nin 6. Madde 12. fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Yönergede geçen bazı terimlerin karşılıkları aşağıdaki gibidir;

  1. Dernek: Türkiye Psikiyatri Derneği
  2. MYK: Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu
  3. PETEK: Psikiyatri Eğitimi Düzenleme ve Eşgüdüm Kurulu
  4. EPDK: Eğitim Planlama Düzenleme Kurulu
  5. Kurul: Psikoterapi Eğiticiler Kurulu
  6. Yürütme Kurulu: Psikoterapi Eğiticiler Kurulu-Yürütme Kurulu

İKİNCİ BÖLÜM Psikoterapi Eğiticiler Kurulu MADDE 4–

  1. EPDK tarafından yürütülecek Derneğin sürekli psikoterapi eğitimlerinin planlanmasından itibaren bütün aşamalarında karar vermeye ve gerçekleştirmeye yetkili kuruludur, EPDK ile eşgüdüm içinde çalışır.
  2. Kurul üyeleri, Derneğin psikoterapi eğitici eğitimini tamamlayarak Dernek eğiticisi olarak yetkilendirilmiş faal eğiticilerden oluşur.
  3. Kurul faaliyetlerinin yürütülmesini, kurulun diğer dernek kurul ve kurumlarında temsilini, EPDK ve MYK ile olan iletişim ve yazışmaları sağlamak üzere Yürütme Kurulu oluşturulur.
  4. Yürütme Kurulu
    a) MYK tarafından Kurul üyesi faal eğiticileri arasından biri başkan ve psikoterapi ekolleri ve eğitim müfredatları gözetilerek atanan dört üyeden oluşur
  5. b) Görev süresi, üyelerini atayan MYK’nın görev süresiyle sınırlıdır.
    c)Üyeler yeniden atanabilir,
    d) Gerekçeli bir kararla MYK tarafından görevden alınabilir. Görevden alınan üye yerine, atama yapan kurul ya da birimce yeni bir üye atanır.

  6. Yürütme Kurulunun ilk toplantısında başkan dışındaki üyelerden biri Kurul Sekreteri olarak görevlendirilir. Toplantıların düzenlenmesini, gündemini, üyeler arası iş bölümünü, görevlerin izlenmesi ve eşgüdümünü Başkan ve Kurul Sekreteri yürütür.
  7. Yürütme Kurulu yılda en az iki kez olmak üzere kurul başkanının çağrısı ve üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Kararlarını toplantıya katılan üye sayısının çoğunluğu ile alır.
  8. Yürütme Kurulu toplantıları zorunlu ve gerekli durumlarda sanal ortamda tele ‐konferans yöntemiyle yapılabilir. Toplantılar dışında zaman kazanmak için bazı konularda kurul üyeleri yazışma yoluyla da eğilim belirleyebilir ya da karar alabilir. Her ne şekilde olursa olsun kararlar tutanak altına alınır, karar defterine yazılır ve EPDK’ya sunulur.
  9. Kurul üyesi eğiticiler, görev süreleri boyunca Dernek eğitimleri dışında, başka bir dernek/özel kurum bünyesinde ya da bireysel olarak ticari amaçlı Dernek tarafından verilen eğitim benzeri bir müfredatı olan psikoterapi eğitimi veremezler.
  10. Kurul üyesi eğiticiler, MYK ve PETEK tarafından belirlenen çerçevede Kurul tarafından oluşturulacak eğitimlere katılmak ve görev almakla yükümlüdürler.
  11. Kurul üyesi eğiticiler, Kurul tarafından hazırlanan sözleşme maddelerine uymak ve imzalamakla yükümlüdür.
  12. Dernek tarafından sürdürülen eğitimleri katılmayan, gerekçeli mazeret dışında eğitimi bırakan ya da kendi isteği ile ayrılan eğiticinin kurul üyeliği sonlandırılır.
  13. Kurul mali konularda EPDK aracılığı ile MYK’ye bildirimde bulunmak ve onay almak zorundadır.

Psikoterapi Eğiticiler Kurulu’nun Görevleri

MADDE 5‐Psikoterapi Eğiticiler Kurulu’nun görevleri:

  1. Tıp lisans düzeyinde psikiyatri eğitimi, psikiyatri uzmanlık eğitimi, STE/SMG (Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim) eğitimi, Psikiyatri Yeterlik Kurulu ve PETEK’in belirlediği eğitim hedefleri ve MYK politikası doğrultusunda psikoterapi eğitimlerinin planlanmasını ve yürütülmesini sağlamak.
  2. Psikoterapi eğitimlerini bilimsel gelişmeler ve değişen eğitim koşulları bağlamında güncellemek, dernek politikası doğrultusunda yıllık planları yapmak ve bunları Dernek internet sitesinde yayımlamak.
  3. Planlanan eğitim programlarının, eğitim gereçlerinin, eğitim alacak olanlar ile eğiticilerin sayısı ve ücretlerinin ve sözleşmelerinin belirlenmesine karar verip gerekçesiyle birlikte EPDK onayına sunmak
  4. Dernek üyeleri arasında Psikoterapi Eğitimleri’nin tanıtılması için gerekli her türlü tanıtım ve duyuru çalışmaları yapmak, tanıtım gereçleri hazırlatmak ve bilimsel toplantı vb. etkinlikler düzenlemek.
  5. TPD Psikoterapi Eğitimleri’nin tanıtımı ve çevrimiçi duyuruları için hazırlanan Dernek internet sayfasını yönetmek.
  6. Belirlenen eğitim politikası doğrultusunda TPD Psikoterapi Eğitimleri’ni yönetmek. Kurul bunun için;
    1. Asistan Hekim Komitesi ve Genç Psikiyatristler Komitesi üyeleri başta olmak üzere TPD üyelerinin talepleri, MYK politikaları doğrultusunda EPDK tarafından yapılması önerilen psikoterapi eğitim programlarını planlayıp uygular. Kurul psikoterapi eğitim programlarını planlama aşamasından, uygulama aşamasına dek her aşamada değerlendirir.
    2. Kurul her bir psikoterapi eğitim programı için farklı bir işlem izleme çizelgesi belirler. Standart başvuru ve izleme belgeleri hazırlar, uygulama süreci bu belgelerle izlenir, sonraki eğitimler için bu belgeleri saklar.
    3. Kurul değerlendirme sonrasında önerilen psikoterapi eğitim programının reddine, düzeltilerek yeniden başvurulmasına karar verebilir.
    4. Önerilen psikoterapi eğitim programının değerlendirilmesini Kurul üyeleri doğrudan üstlenebileceği gibi, bu amaçla alanda yetkin başka kişilerden danışmanlık isteyebilirler. Değerlendirmede danışmandan yararlanılmış olsa da değerlendirme sorumluluğu Psikoterapi Eğiticiler Kurulu’ndadır.
    5. Açılmasına karar verilen her bir psikoterapi eğitim programı için Kurul; ilgili psikoterapi alanında, Derneğin psikoterapi eğitimini ve eğitici eğitimini tamamlamış faal eğiticileri arasından ya da bu koşulun sağlanamadığı zorunlu durumlarda ulusal/uluslararası dernek/enstitülerde gerekli koşulları sağlayarak sertifiye olmuş faal eğiticiler arasından bir ya da iki program koordinatörü belirler.
    6. Kurul, belirleyeceği bir psikoterapi alanında, dernek üyeleri koordinatörlüğünde eğitim programı oluşturmaya karar verebilir.
    7. Kurul, açılmasına karar verilen her bir psikoterapi programı için, uluslararası standartlarda bir eğitim müfredatının hazırlanması, ilgili programın işleyişinin planlanması ve uygulanması amacıyla ilgili programın koordinatörü ve eğiticilerden oluşan alt kurul oluşturur.
    8. Kurul oluşturulacak psikoterapi eğitim programlarında; Tıp lisans düzeyinde psikiyatri eğitimi, psikiyatri uzmanlık eğitimi, STE/SMG (Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim) eğitimi, TPD Psikiyatri Yeterlik Kurulu Çekirdek Eğitim Müfredatı ve uluslararası psikiyatri eğitim dernek/enstitü’lerinin psikoterapi müfredatlarını dikkate alarak program başlığı ve içeriği oluşturur.
    9. Kurul, her bir psikoterapi programında yer alacak eğiticilerin ve eğitim alacakların belirlenmesinden sorumludur.
    10. Açılmasına karar verilen psikoterapi eğitim programlarını hazırlar, işleyiş sürecini düzenler ve gerçekleştirir. Dernek web sitesindeki sayfasında yayımlar.
    11. TPD’nin temel amaçlarına, PETEK tarafından belirlenen eğitim politikalarına uygun olmak üzere, STE/SMG eğitimi, vb. içerikte ön hazırlık yapar, içerik, biçim ve maliyet değerlendirmesini yapar, psikoterapi eğitimlerinin süre aralıklarını belirler, bu eğitimler için alt kurul, program koordinatörlerini belirler, onay ve atamalar için EPDK’ya sunar.
    12. Açılan psikoterapi eğitim programlarını izler ve yılda bir kez bunlar hakkında EPDK’ya rapor düzenler.

Psikoterapi Eğiticiler Kurulu Müfredat (Program) alt kurulları MADDE 6 –

  1. Kurul tarafından verilecek psikoterapi eğitimlerinde her bir psikoterapi müfredatı için program altkurulları oluşturulur. Altkurullar Madde 5’te tanımlanmış görevlerden sorumlu oldukları müfredat ile ilgili olan eğitim programlarının hazırlanmasını, yürütülmesine ilişkin tüm görevler ile Kurul’un verdiği görevleri yapar.
  2. Alt kurulda en az bir Yürütme Kurulu üyesi bulunur.
  3. Programda görev alacak kurul üyeleri alt kurulun doğal üyesidirler
  4. Kurul tarafından belirlenen program koordinatörü alt kurulun koordinatörlüğünü ’de üstlenir.
  5. Alt kurul ilgili psikoterapi eğitim programı ile programın işleyişinin planlanması ve uygulanması, eğitim müfredatının hazırlanması konularında Kurul ile iş birliği içinde çalışır.

Psikoterapi Eğiticileri

MADDE 7 – Kurul, ilgili psikoterapi eğitim programı alt kurulunun önerisi ile iletilen eğitici adaylarını aşağıdaki koşullar çerçevesinde değerlendirir ve EPDK’nın onayına sunar.

Psikoterapi eğiticileri;

MADDE 8 – Eğiticilerin psikoterapi eğitimleri çerçevesinde gerçekleşecek her türlü eğitim, ulaşım, konaklama harcamaları Dernek tarafından karşılanır.

Psikoterapi Eğitim Adayları

MADDE 9- Kurul, ilgili psikoterapi eğitim programı alt kurulunun önerisi ile iletilen eğitim alacak adayları aşağıdaki koşullar çerçevesinde değerlendirir ve EPDK’nın onayına sunar.

Psikoterapi eğitimi alacak adaylar;

  1. Dernek üyesi olup, aidat borcu bulunmaması gerekmemektedir.
  2. Bir başvuru döneminde derneğin sadece bir psikoterapi eğitimine başvurabilir.
  3. Kurul tarafından hazırlanan sözleşme maddelerine uymak ve imzalamakla yükümlüdür.
  4. Gerekli hallerde Kurul tarafından belirlenen kurul üyeleri adaylarla ön görüşme yapabilir

MADDE 10- Dernek Psikoterapi Eğitim Programları kendi içinde bir bütün olup, eğitimin bir bölümünü Dernek Psikoterapi Eğitim Programı dışında başka kurum/dernek/enstitü’lerden alan adayların kalan eğitimi Dernek Psikoterapi Eğitim Programı bünyesinde tamamlamasına izin verilmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlük

 

MADDE 11 –Bu Yönerge Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu’nda kabul edilip yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

 

MADDE 12 –Bu Yönerge hükümlerini Türkiye Psikiyatri Derneği Psikoterapi Eğiticiler Kurulu yürütür.