TPD Merkez Yönetim Kurulu’nun Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü Mektubu

Değerli Meslektaşlarımız,

Bugün 17 Nisan. Sağlıkta şiddeti önleme günü.
Sağlıkta şiddetin en sert şeklini mesleğinin en verimli döneminde yitirdiğimiz Dr. Ersin Arslan’ın katledildiği o gün ile yaşamıştık, aynı Göksel Kalaycı Hocamızı yitirdiğimiz gibi.
Ne acı ki bu ölümlere 2 Ekim 2018 günü Dr. Fikret Hacıosman’ın görevi başında öldürülmesi ile bir psikiyatristin, çok değerli meslektaşımızın adı da eklendi. Ölümler ne ilkti ne de son oldu ancak sabrımız ve taleplerimiz için bekleme zamanı yok.
Son altı ayda psikiyatri polikliniklerinde üç meslektaşımız ölüm tehlikesi içeren saldırıya uğradı ya da ölümle tehdit edildi ve durum adli mercilere yansıtılsa da yeterli ilerleme sağlanamadı. Şiddet olayları ise haber değeri taşımayacak kadar sıradanlaştı.
Psikiyatri, sağlıkta şiddetin en sık yaşandığı tıp alanlarından. Özellikle sistemde yoğunluk olduğunda ya da sosyal ve uygun olmayan talepler nedeniyle mesleki sınırlar korunmaya çalışıldığında bu şiddet daha da artmakta.
Her ne kadar hukuk büromuz ile şiddet olaylarını yakın takip ediyor olsak da şiddeti doğuran ortamın düzeltilmesi, şiddeti azaltacak güvenlik tedbirlerinin alınması için kamu otoritelerinin görevleri ve sorumlulukları var.
Meslektaşlarımızın güvenliği önceliğimizdir.
Kamu otoritesi ve sorumlular, işleyişin her basamağında bizlerin daha güvenli ve daha insancıl koşullarda sağlık hizmeti vermemizi sağlamakla yükümlülerdir.
Alanımızdaki şiddetin önlenmesi için Merkez Yönetim Kurulumuz tarafından Hekime Yönelik Şiddeti Önleme Görev Grubu tüm sağlık alanlarından temsilcilerin olduğu meslektaşlarımızca oluşturulması kararı alınmış, Asistan Hekim Komitesi ve Genç Psikiyatristler Komitesi temsilcileri koordinatörlüğünde çalışmaya başlamıştır.
Psikiyatri sağlık ortamında şiddet sorununa ilişkin durum tespiti için görev grubumuzca bir anket hazırlanmış ve anket bağlantısı üyelerimize iletilmiştir. Tüm meslektaşlarımızın bu anketi yanıtlaması, sorunlarımızın nesnel bir şekilde yansıtılması ve çözümler için kamuoyu oluşturulması açısından önemli olacaktır.
Bu vesile ile sağlıkta şiddet nedeniyle yitirdiğimiz meslektaşlarımızı anıyor, sağlıkta şiddete maruz kalmış tüm sağlık çalışanlarına geçmiş olsun diyoruz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım