Psikiyatrik Araştırmalar Bilimsel çalışma Biriminin Proje Yapma, Makale yazma kılavuzu Çalışmaları

psikiyatri.org.tr /

TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ PSİKİYATRİK ARAŞTIRMALAR BILIMSEL ÇALIŞMA BIRIMI

BILIMSEL MAKALE YAZIM KLAVUZU  TASLAĞI ÇALIŞMALARI

 

Gerekce:Bilimsel makale yazin klavuzu yazma konusundaki dusuncemizi aktiflememizin zamaninin geldigini dusunerek  bu calismamizin cercevesini cizebilmek icin bir taslak yapmaya calistim ve grubumuzun katki ve elestirilerine acilmistir

 

Bilimsel makale yazim klavuzu yazmanin gerekcesi konusunda bir cok sey soylenebilir. Avrupa birligine uyum ve globallesme sureclerinin hizli isledigi bir ortamda universiteler ve bilim cevreleri su veya bu sekilde bu surecin icinde degisime ugrayacak gibi gorunuyor. Bu durum yenilenme zorunlulugu-ihtiyaci ile birlikte firsatlarida beraberinde getirmektedir. Yurt disi kolloberasyon ve bilimsel uretimlerin yurt disi pazarlarda sunulmasi (indekslere giren yayin) ulkemizde yapilan uretimlerin niteliginin artirilmasi, yurt ici-yurt disi farkinin minimize edecek sekilde duzenlenmesini gerektirmektedir.  Hazirlayacagimiz kilavuzun arastirmacilarin egitim doneminin icinde proje yapma, makale yazma konusunda deneyim ve bilgi birikimlerini artirma konusunda islev gorecegini ve bir boslugu dolduracagini dusunuyorum. Burada bahsettigim gerekcelere farkli yaklasanlarda bulunabilir.  En azindan bu calismanin artisi eksisinden fazla oldugunu soylemek mumkun.

 

Asagidaki onerilen her bolum tartismaya acik olmak kaydı ile yapılmıstır. Bunu once  toplantı, oturum, panel veya calisma toplantilari seklinde yapilip katilimcilarin elestiri ve katkilari sonucu olusacak metinlerin kilavuzda (kitapcikta) yer alması seklinde dusunmustuk. Fakat bu konunun genisligi nedeni ile zaman alacagi ve tum konunun ayrintilari ile tartisilmasinin zorlugunu goz onunde bulundurarak e-mail ortaminda gorev dagitimi yaparak mumkun olabilecegini dusundum. 

 

Konuyu hazirlayan her yazarin en az bir tartismacisi olacak ve tartismacinin gorus ve katkilari ile olgunlasmasi saglanacaktir. Sonra ortaya cikacak metinler klavuzun yazim kurallarina uygun olarak duzenlenip belirtilen cerceveye uygun olarak basima hazir hale getirilecektir. Her konunun tartismacisi da metni hazirlayan yazarin yazisini degerlendirip duzeltme talebi yapabilecek ve ayrica her bolum sonunda tartismaciya ayilmis bir bolumde ek olarak vurgulanmasini istedigi onemli noktalari vurguladigi metin  klavuza (kitabciga) konulacaktir.

 

Tartismacilar Turkiye de psikiyatri alaninda dergi editorlugu yapmis veya yapanlardan, yayin deneyimi fazla olan, dergilere hakemlik yapan, dergi yayin kurullarindaki meslektaşlarimizdan olusacaktir

 

Asagida belirtilen bolumlere ek olarak oneriler dogrultusunda genisletebiliriz. Burada en buyuk kaygimiz hazirlayacagimiz kilavuzun kilavuz boyutunu asan bir sekle donusmesidir.  

 

*Her bolumun sonunda ayrica onerilen kaynaklar bolumu olmalidir.

-Bilimsel Makale nedir ve niçin yazılır  (2000 kelime ±%20)
-Bilimsel Makalelerin Yapısı (2000 kelime ±%20)

-Başlık atma (500 kelime ±%20)

-Makale özetinin yazımı (1500±%20)

-Giriş (2000±%20)

-Yöntemler (1500±%20)

-İstatistik (700±%20)

-Bulgular (2000±%20)

-Tartışma (1500±%20)

-Yazarlık hakkı (700±%20)

-Tesekkür Bolumu (600±20

-Kaynaklar (2000±%20)

-Editöre mektup yazımı (1500±%20)

-Bilimsel toplantılara özet yazımı (1200±%20)

-Olgu sunumu yazımı (1500±%20)

-Derleme yazımı (2000±%20)

-Derginin seçilmesi-eleştirilere/editör/hakemlere yanıt yazılması

-Editörün rolü (1500±%20)

-Hakemlerin rolü (1500±%20)

-Etik, haklar, izinler (1500±%20)

-Yazının yayınlanmasından sonraki sorumluluklar

-Yayıncının görevleri (1500±%20)

 

Araştırmalarla ilgili bölüm

 

-İyi Klinik Uygulamalar "Good publication practice for Pharmaceutical Companies"

-Araştırma etiği

-Psikiyatride epidemiyolojik calismalar(2000±%20)

-Test gelistirme ve guvenirli(li)k ve gecerli(li)k calismalari(2000±%20)

…………..

 

Diger kolular

- Poster hazirlama (2000±%20)

-Tez Yazimi (2000±%20)

-Elektronik yayıncılık dönemi (1000±%20)


Psikiyatrik Araştırmalar Bilimsel çalışma Biriminin Proje Yapma, Makale Yazma Klavuz Yazim kurallari

Yazılar, IBM uyumlu bilgisayarda, Microsoft Word programı ile yazılmalı, 21x30 cm. (A4) ölçülerinde, üst ve alt kenarlardan 3’er cm. boşluk kalacak şekilde çift sütun olarak hazırlanmalıdır. Her bir sütun 8 cm. eninde ve sütunlar arası boşluk 0,8 cm. olmalıdır. Metin “Times New Roman” karakteri ile, 10 puntoda ve 1.5 satır aralıklı olarak yazılmalıdır.

Makalelerde, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü veya http://tdk.org.tr/sozluk.html adresinden yararlanilabilir

Makalelerde Turkce Ingilizce ozet,anahtar kelimeler ve İngilizce baslik verilmemelidir.

Kaynaklar (20’den fazla olmaması önerilmektedir.)

Makaleler hazırlandığında, internet üzerinden hasanherken@yahoo.com ve solisorias@yahoo.com  adresine gönderilmelidir.

Şekil, tablo ve grafikler gerekiyorsa metin içinde geçtiği yer belirtilerek, alt yazıları ile birlikte ilgili yere yerleştirilmeli ve geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Kullanılan kısaltmalar tablo/şekil/grafik altında açıklanmalıdır. Tablo ile ilgili açıklama yapılmalıdır.

Metin içinde geçen kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Uluslararası kullanılan kısaltmalar için Bilimsel Yazım Kuralları” (Scientific Style and Format: The CBE Manuel for Authors, Editors, and Publishers, 6th ed. New York: Cambridge University Press, 1994 ) kaynağına başvurulabilir.

Kaynaklar, makalede geliş sırasına göre yazılmalı ve metinde kelime sonunda veya varsa noktalama işaretlerinden hemen sonra “üst simge” olarak belirtilmelidir. Kaynak olarak gösterilen makalede bulunan yazar sayısı 6 veya daha az ise tüm yazarlar belirtilmeli, 7 veya daha fazla ise ilk 6 isim yazılıp “ve ark” veya “et al” eklenmelidir. Kaynak yazımı için kullanılan format Index Medicus’ta belirtilen şekilde olmalıdır (yazım için gerekli bilgiler www.acponline.org/journals/resource/unifreqr.htm adresinden alınabilir).

Kaynakların yazımı için örnekler:

Makale için; yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, makale ismi, dergi ismi, yıl, volüm, sayfa no’su belirtilmelidir. Örnek:

Kerem E, Reisman J, Corey M, Canny GJ, Levison H. Prediction of mortality in patients with cystic fibrosis. N Engl J Med 1992; 326(18):1187-91.

Kitaptan bir bölüm için; yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, bölüm başlığı, editörün ismi, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir. Örnek:

Fromer PL. Workshop on congestive heart failure. In: Braunwald E, Mock MB, editors. Congestive heart failure. 2nd ed. New York: Grune&Stratton; 1982. p.1-2.

Tek bir konulu kitap ise veya kitap editörü aynı zamanda yazarı ise; editörün(lerin) soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharfi, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir. Örnek:

Eisen HN. Immunology: an introduction to molecular and cellular principles of the immune response. 5th ed. New York: Harper&Row; 1974. p.406.