Sivas Madımak Katliamı'nın 31. Yıldönümünde Yitirdiklerimizi Anıyoruz

psikiyatri.org.tr /

Sivas Madımak Katliamı'nın 31. Yıldönümünde Yitirdiklerimizi Anıyoruz

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Madımak Oteli'nde gerçekleşen ve 33 aydın, sanatçı ve otel çalışanının yaşamını yitirdiği, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen bu acı olayın üzerinden 31 yıl geçti. Ardından yaşanan Başbağlar Katliamı ile acımız daha da arttı. Adalet tam anlamı ile gerçekleşmediğinden ve toplumsal onarılmayı sağlayacak adımlar atılmadığından dolayı acılar hâlâ taze, ruhsal etkisi ve geleceğe bıraktığı derin izler sürmekte.
Türkiye Psikiyatri Derneği olarak, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyoruz. Bu tür vahim olayların bir daha yaşanmaması için toplumsal barış, hoşgörü ve birlikte yaşam kültürünün geliştirilmesi gerektiğine olan inancımızı yineliyoruz.

Yakın tarihimiz maalesef Kanlı Pazar, Çorum, Maraş, Beyazıt gibi kitle katliamları ile dolu.  Son yirmi yılda Güngören, Reyhanlı, 10 Ekim Ankara Garı, Güven Park, Beşiktaş, Havalimanı, Reina saldırıları gibi kitlesel terör eylemlerine şahit olduk. Toplumsal ayrışmayı artıran ifadelerin gündelik siyasette yer bulması, bu yaşanan katliamlara yönelik yeterli toplumsal irdeleme ve onarılmanın yapılamaması, katliamların ve faillerinin belirli kesimlerce kutsanması gibi kabul edilemez tutumlar bu ayrıştırıcı dilden beslenen terör saldırılarının faillerine de meşru zemin oluşturmaktadır.

Ruhsal sağlık ve güvenli gelecek için toplumdaki kutuplaşmanın, ayrımcılığın ve nefrete dayalı söylemlerin her türlüsüne karşı durmamız gerektiğine inanıyoruz. Çocuklarımızı ve geleceği daha mutlu ve sağlıklı kılmak adına fikir özgürlüğünü ve çeşitliliğin zenginliğimizi artıran bir değer olduğunu unutmadan, tüm yaşamların kutsallığını savunarak, hoşgörü ve diyalog ile barış içinde bir arada yaşamanın yollarını aramalıyız.

Bu acı olayın faillerinin adalet önünde hesap vermesi ve benzer olayların tekrarlanmaması için hukuki düzenlemelerin yapılması, ayrımcılığa karşı ulusal bir politika oluşturulması, anıt müzeler ve anı kültürü ile toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Sivas Madımak Katliamı'nın 31. yıldönümünde, Sivas’ta ve ardından Başbağlar’da hayatını kaybedenleri anıyor, insanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımı olmayacağını bir kez daha vurgulayarak ülkemizin barış ve huzur içinde bir geleceğe kavuşmasını temenni ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile sunulur.

Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu