Derneğimizin kurucu başkanı, Türkiye psikiyatrisinin eşsiz insanı, değerli hocamız Prof. Dr. M. Orhan Öztürk’ü kaybettik…

psikiyatri.org.tr /

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin kurucu başkanı, psikiyatri camiamızın duayeni, değerli hocamız Prof. Dr. M. Orhan Öztürk’ün vefat haberini aldık. Derin bir üzüntü içindeyiz.

Değerli hocamız Prof. Dr. M. Orhan Öztürk İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş; yedi yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde, Erik Erikson’un yanında psikiyatri ve psikanalitik psikoterapi eğitimi görmüştür. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (1960-64) öğretim üyeliği yapmış, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1964-1993 yılları arasında öğretim üyeliği ve akademik faaliyetlerini yürütmüştür.
Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu üyesi (1981-1982), DSÖ, Ruh Sağlığı Danışma Kurulu üyesi (1982-1987), Amerikan Psikiyatri Birliği muhabir üyesi (1964-97), Dünya Sosyal Psikiyatri Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi (1996-2012), Türkiye Psikiyatri Derneği’nin kurucu başkanı (1995-1996), Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği’nin eski başkanı (1976-97), Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Dil Kurumu, Dil Derneği üyelikleri olmuştur. Türk Psikiyatri Dergisi’nin kurucusudur ve 13 yıl boyunca yayın yönetmenliğini yürütmüştür. 2002 yılından beri Türk Psikiyatri Dergisi’nin onursal yayın yönetmenidir.
Türkiye’de psikiyatri eğitiminin temel kitabı “Ruh Sağlığı ve Bozuklukları” ile birlikte “Psikanaliz ve Psikoterapi” ve “Özerk Benlik Kul Benlik” adlarını taşıyan üç kitabı ile yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış doksanın üzerinde çalışması vardır.

Değerli hocamız Prof. Dr. M. Orhan Öztürk 1 Aralık Cuma günü saat 10.00’da Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü M salonunda düzenlenecek töreninin ardından Karşıyaka Mezarlığına defnedilecektir.

Çalışkan, üretken ve alçakgönüllü bir eğitici olarak hepimizin feyz aldığı örnek bir insan olan, ardında bilime ve eğitime adanmış bir yaşam, gönülleri psikiyatri sevdası ve hekimlik değerleri ile dolu binlerce hekim bırakmış, hocaların hocası, derneğimizin kurucu başkanı Orhan Hocamızın kalplerimizde ve zihinlerimizdeki yeri hep ayrı olacaktır.
Ailesine, yakınlarına, sevenlerine, öğrencilerine ve tüm psikiyatri camiasına baş sağlığı diliyoruz. Ruhu şad olsun.

Saygılarımızla,
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu