Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Psikiyatri Dernekleri (NPA) Konseyi’nin haberleşme bülteni InterACT’ın yeni sayısı Türkiye ve Suriye Depremi Özel Dosyası yayımlandı.
InterACT’ın Türkiye ve Suriye Depremi Özel Dosyası’nda Türkiye’deki deprem gönüllülerimizin yazıları ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin birçok faaliyeti yer alıyor. Bülten, InterACT editörü Simavi Vahip’in “Üzgünüz, Çok üzgünüz…” (We are Sad, Extremely Sad…) başlıklı sunuş yazısı ile başlıyor. Yazıda yaşanan depremlerle ilgili genel bilgiler, Avrupa Psikiyatri Birliği, Ulusal Dernekler Konseyi ve üye derneklerin dayanışma ve destek çağrılarına yer veriliyor. Aynı zamanda Ulusal Dernekler Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri Jerzy Samochowiec, Bernardo Carpiniello ve Eka Chkonia’nın dayanışma mektupları da sunuş yazısının devamında bulunuyor.
Özel Dosya, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin resmi EPA temsilcisi Koray Başar’ın Türkiye Psikiyatri Derneği'nin Hızlı Müdahaleleri (Prompt Actions of the Psychiatric Association of Türkiye) başlıklı yazısı ile devam ediyor. Yazıda bölgeye gitmek üzere yapılan gönüllü çağrısına 800’ü aşkın üyenin cevap verdiği, 4 gün boyunca 3’er oturum ile tamamlanan Deprem ve Ruh Sağlığı Eğitimi, derneğimizin internet sayfasında oluşturulan Deprem ve Ruh Sağlığı sekmesi, Deprem Sonrası Ruhsal Sorunlar için Çevrim İçi Destek Sisteminin kurulması, saha gönüllü organizasyonunun dernek tarafından hangi koşullarda yapıldığı, afet organizasyonunun derneğimizin geçmiş deneyimi, üyelerin dayanışması ve kurumsal yeterliği ile başarılı bir şekilde yürütülmesi konularına değiniliyor. Koray Başar’ın yazdığı Türkiye Psikiyatri Derneği'nin Hızlı Müdahaleleri başlıklı yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.
InterACT’ın Türkiye ve Suriye’de olan depremler için hazırladığı özel sayısında deprem bölgesine gönüllü olarak giden dernek üyelerimizin birinci ağızdan aktardığı deneyim ve anılara geniş yer veriyor. Neşe Yorguner’in Deprem Bölgesine Gönüllü Olarak Gitmek: Duygular, Deneyimler ve Tanık Olunanlar (Going to the Earthquake Region as a Volunteer: Feelings, Experiences and Testimonies), Zerrin Oğlağu’nun Gördüğüm Sahne, Duygular ve Yürümeye Başlayan Bebek G..’nin Magneti (Scene I Saw, Feelings and the Magnet of Toddler G…), Adem Bayrakçı’nın Hiç Gökyüzünün Çığlıklarla Kaplandığını Gördün mü? (Have You Ever Seen that the Sky was All Covered With Scream?), Sencer Tabakçı’nın Deprem Bölgesinde Psikososyal Destek Vermeye Çalıştığım Sağ Kalanlardan Kulağımda Kalan Cümleler (Sentences in My Ears… From Survivors I Tried to Provide Psychosocial Support at the Earthquake Region) başlıklı yazıları deprem bölgesinden ilgiyle okunacak çarpıcı bir yazı dizisini oluşturuyor. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin deprem gönüllülerinden olan meslektaşlarımızın kaleme aldığı yazıların tamamına ulaşmak için yazı başlıklarına tıklayınız.
TPD Afetlere Hazırlık Müdahale Birimi (AHMB) Koordinatörü Münevver Hacıoğlu Yıldırım’ın Deprem Bölgesindeki Meslektaşlarımızın Çabalarını Hiçbir Şey Durduramadı; Motosiklet, Kiralık Araba, Otostop, Bulabildikleri Her Aracı Kullandılar (Nothing Could Stopped our Colleagues’ Efforts in the Earthquake Region; They Used Whatever They Found: Motorcycles, Rented Cars, Hitchhike…) başlıklı yazısında gönüllü faaliyetlere katılanların karşılaştıkları zorlukları aşma becerileri, yüksek bir dayanışma ve kararlılık gösteren meslektaşlara mensup olmanın hissettirdiği duygulara yer veriliyor.
TPD Afetlere Hazırlık Müdahale Birimi üyelerinden Mustafa Sercan yaşanan depremlerde sadece binaların yıkılmadığının altına çizerek dayanışma ile aydınlığa kavuşacağımızı ve tüm dünyanın ülkemizdeki bu dayanışma ruhuna tanıklık etmesini Tüm Türkiye Duygusal Olarak Yıkıldı (The Whole of Türkiye was Emotionally Devastated too) başlıklı yazısında dile getiriyor.
Bir diğer AHMB üyemiz İrem Yıldız, Geçmiş Deneyimler Bize Yol Gösterdi (Previous Experiences Guided us...) başlıklı yazısı ile yıkımın büyüklüğünün bölgedeki insanlar için yol açtığı ruhsal yaraları, derneğimizin geçmiş deneyimlerinden hareketle psikolojik destek ve ruh sağlığı hizmeti yapılanmasına katkı sunabilecek ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kuruluşla temas etmenin önemini ve ilk günden itibaren etkili bir psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek sistemi oluşturmanın önceliğini aktarıyor.
InterACT’ın depremleri konu olan bu sayısında derneğimizin önceki dönem genel başkanlarından ve Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi eski koordinatörlerinden Şahika Yüksel’in Dayanışma İçinde Çalışan Bir Ekibe Katkı (Contribution to the Team Working in Solidarity) başlıklı yazısı da yer alıyor. Yazıda travmatik olayların devam ettiği bir alanda çalışan, hayatta kalanlarla aynı tehditler altında görev yapan sağlık çalışanları olarak kendimizi korumak ve umutsuzluğa kapılmamak için işbirliği ve ortak çalışma içinde olmamız gerektiği, daha da önemlisi dayanışma içinde çalışan bir ekibe katkı sunmak için yaratıcı olmamız gerektiği vurgulanıyor.
Ek olarak bu sayıda diğer ulusal psikiyatri derneklerinin son dönemdeki aktivitelerine de yer verilirken, yakın zamanda gerçekleşmesi planlanan Viyana’da gerçekleşecek Dünya Psikiyatri Kongresi, İntihar Davranışları konusu ile EPA 2023 Yaz Okulu ve başvuruları, Kadın Ruh Sağlığı Birimi webinar serileri gibi pek çok etkinlikten de bahsediliyor. Etkinlik takvimine ve diğer tüm başlıklara InterACT’ın bu sayısından ulaşabilirsiniz.
6 Şubat depremlerinin ardından ikinci ayı geride bırakırken; bize afetin ilk günlerinden itibaren yaşananların kapsamlı bir özetini sunan ve diğer alanlarda da önemli haberlerin yer aldığı InterACT’ın son sayısına ulaşmak için tıklayınız.
InterACT’ın bu sayısına katkıda bulunan ve yaşanan depremler sonrasında dayanışma örneği gösteren tüm üyelerimize teşekkür ederiz.
Dayanışma ile…
Saygılarımızla,
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu