Deprem Bölgesindeki Psikiyatri Uzmanlık Eğitimi Hakkında TPD Durum Değerlendirmesi

psikiyatri.org.tr /

Türkiye Psikiyatri Derneği Afet Kriz Yönetimi olarak 6 Şubat depremlerinden sonra hızla bölgedeki meslektaşlarımıza ulaşmaya çalışılmış, öncelikle sağlık ve ihtiyaçları gözetilerek dayanışma ağı oluşturulmuştur. Her bir bölge için Whatsapp grupları oluşturularak bir haberleşme ağı kurulmuş ve düzenli olarak iletişim amaçlanmıştır. Halen gruplardaki bildirimler koordinatörler tarafından değerlendirilip rapor haline getiriliyor, saha gözlem ve hizmet ekiplerimizin verileri ile birlikte bölgedeki hızlı ve değişken durumu takip edebiliyoruz.
Depremin ikinci haftası ile birlikte elde edilen saha değerlendirme raporları, Afet Bölgesi Grup Koordinatörleri tarafından hazırlanan raporlar depremden doğrudan etkilenen bölgelerdeki Tıp Fakülteleri ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde çalışmakta olan psikiyatri asistanlarımızın hem başta barınma, kayıplar ve etkilenme olmak üzere depremin yarattığı mevcut koşullar nedeniyle hem de aksayan eğitimleri ile ilgili yoğun kaygı yaşadıklarını göstermektedir. Konu ile ilgili TPD Asistan Hekim Komitesi ile ilk 10 güne ait hızlı bir çalışma yürütülerek psikiyatri uzmanlık eğitime ilişkin fiziki durum, işleyiş ve kaynak tespiti yapılmıştır. Buna göre:

  • Bölgede uzmanlık eğitimi veren ve depremden dolayı binası hasar gören veya servislerini ruh sağlığı hizmeti dışında bir amaçla kullanılan kurum sayısı: 7
  • Bunlar:
    • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
    • Adıyaman Üniversitesi EAH Malatya İnönü Üniversitesi
    • Malatya İnönü Üniversitesi
    • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
    • Gaziantep Üniversitesi
    • Adana Çukurova Üniversitesi
    • Harran Üniversitesi
  • En çok etkilenen 10 ildeki psikiyatri uzmanlık eğitimi öğrenci sayısı: 94
  • Depremden fiziksel ve ruhsal olarak etkilenen ve başka bir ilde eğitimine devam etmek istediğini belirten uzmanlık öğrencisi sayısı: 42

Türkiye Psikiyatri Derneği Afet Kriz Yönetimi olarak bölgede görev alan tüm asistan hekimlerin barınma, güvenli ortamda çalışma, desteklenme ve eğitim hakkı önceliğimizdir. Yetkili kurumların yükümlü ve sorumludurlar. Takipçisi olacağız.
Oluşacak eğitim açığı ve ihtiyacı için TPD Afet Kriz Yönetimi ve Eğitim Planlama ve Düzenleme Kurulu çalışmalara başlamıştır. Önceliğimiz yetkili kurumların hızla çözüm oluşturmasıdır. Bununla birlikte bölgedeki asistanlarımızın eğitim eksikliklerini giderecek kapsamlı ve nitelikli bir eğitim programı oluşturmaya başladığımızı, tüm eğitim ihtiyaçlarını karşılamak adına elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz.
Türkiye Psikiyatri Derneği olarak tüm kurullarımız ve eğitim kadromuzla bölgedeki uzmanlık öğrencilerinin yanında olduğumuzu bildiririz.

Saygılarımızla,

TPD Afet Kriz Yönetimi