Dünya Psikiyatri Birliği’nin Destek Mesajı

psikiyatri.org.tr /

Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle bir destek mesajı yayınladı. Mesaj dünya Psikiyatri Birliği üyesi ülkelerle de paylaşıldı. Türkçe çevirisi aşağıda yer alan destek mesajına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.wpanet.org/post/wpa-offers-support-to-those-affected-by-the-devastating-situation-in-turkey-and-syria

Saygılarımızla,
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu

 

Dünya Psikiyatri Birliği’nden Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkımdan etkilenenleri desteğe davet

Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkımdan etkilenenlere desteğe davet ederek, WPA’ya üye dernek ve bileşenlerden desteklerini ve yardım çalışmalarına yönelmelerini istedi.

6 Şubat 2023’te güney ve orta Türkiye’yi, kuzey ve batı Suriye’yi etkileyen bir deprem oldu. Depremin Richter ölçeğine göre şiddeti merkezinde (Kahramanmaraş) 7.7 olarak ölçüldü. Gün boyunca devam eden artçı şoklara ek olarak, 6.5 ve 7.5 şiddetinde iki deprem daha oldu. Yaklaşık 13,500,000 kişinin yaşadığı on şehir etkilendiği depremde halen 29,000’in üzerinde ölü, 80,000’in üzerinde yaralı olduğu biliniyor. Bu sayıların arama ve kurtarma ekiplerinin bölgedeki çalışması devam ettikçe artması bekleniyor. Depremle insanlar dondurucu kış hava koşullarında barınma imkanından yoksun kaldılar ve halihazırda 149,000 kişi bölgeden tahliye edilmek zorunda kaldı.
 
“Hepimiz Türkiye ve Suriye’de yıkıma neden olan depremlerle ilgili haberler nedeniyle derin bir üzüntü içindeyiz ve aklımız aileleri ve arkadaşları depremden etkilenmiş olan tüm üyelerimizde.” (Prof. Afzal Javed, WPA Başkanı)

Böylesi acil durumların uzun bir ardıl etkisi olur, hem depremden zarar görenler hem de kronik hastalıkların yönetimiyle ilgili. İlaca erişimle ilgili güçlükler, temiz uya erişimde zorluk nedeniyle kolera ve diğer hastalıkların riskinin artması nedeniyle ölümler beklenebilir. Böyle bir afetin birçok bireyin çok uzun süre sonrasına kadar devam eden travma ve psikolojik stres yaşamasını içerecek şekilde ruh sağlığı üzerindeki etkisi de göz ardı edilemez. Dünya Psikiyatri Birliği afetin büyüklüğünün farkına varmıştır; Türkiye ve Suriye’deki ruh sağlığı örgütleriyle desteğe gereksinimi olanların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili işbirliği içinde çalışacaktır.

Dünya Psikiyatri Birliği tüm ruh sağlığı uzmanlarını afetten etkilenenlere yardımcı olmakla ilgili uzmanlık ve becerilerini Türkiye ve Suriye halklarını desteklemek üzere seferber etmeye çağırmaktadır. Ruh sağlığı desteği iyileşme sürecinin kritik bir bileşenidir ve WPA etkilenen kişilerin bu travmatik olayın üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlanmasını hedeflemektedir. 

Dünya Psikiyatri  Birliği’nin özellikle doğal afetler ve diğer travmatik olaylardan etkilenen toplulukları desteklemeye yönelik tasarlanmış afete yanıt programının bir bölümünü oluşturan zengin kaynakları vardır. Bu kaynaklar daha önce diğer uluslararası afetlerde de yanıtın bir parçası olarak sunulmuştur ve internet sitemizden erişilebilmektedir. Bu kaynaklar aşağıda sıralanmıştır:

https://www.wpanet.org/covid-19-resources
https://www.wpanet.org/ukraine-resources
https://www.wpanet.org/post/new-disaster-psychiatry-education-module-now-available-on-wpa-education-portal
https://www.wpanet.org/disaster-psychiatry