Yurtdışı Kuruluşlardan Derneğimize İletilen Destek Mesajları

psikiyatri.org.tr /

Yaşadığımız büyük afetin boyutu her geçen dakika kendini gösterirken, kurtarma, yardım, tedavi ve destek çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. İlk andan itibaren tüm toplum tarafından sergilenen dayanışma sadece ülkemiz sınırları içerisinde yaşanmıyor. Kurtarma çalışmaları için birçok ülkeden yardıma gelen ekiplerin çabalarını minnettarlıkla izliyoruz. Benzer destek ve dayanışmanın uluslararası psikiyatri topluluğu tarafından da verildiğini belirtmek isteriz.

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin etkin bir bileşeni olduğu Avrupa Psikiyatri Birliği Başkanı Peter Falkai depremin hemen ardından gönderdiği mesajında meslektaşlarımıza ve bu travmatik olaydan etkilenen tüm halkınıza içten üzüntülerini, yardımcı olabilecek her türlü girişime desteğe hazır olduklarını ifade etti. Benzer bir mesaj Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (UEMS) Psikiyatri Bölümü yönetiminden iletildi.

Birleşik Krallık Kraliyet Psikiyatri Koleji Başkanı Adrian James, Ermenistan Psikiyatri Derneği ve Ermenistan Tabipler Birliği Başkanı Armen Soghoyan da ilettikleri mesajlarda üzüntü ve iyi dileklerini ilettiler. Benzer afetlerde psikiyatrik hizmetlerle ilgili çalışanlara ve topluma yönelik kaynaklar, eğitimler konusunda da iş birliği öneren bu mektuplara benzer şekilde Hırvatistan Psikiyatri Derneği’nden ve ABD Travmatik Stres Çalışmaları Merkezi’nden de kaynak ve eğitimlere katkı teklif edildi.

Tüm mesajları paylaşmamız mümkün değilse de, ekte EPA Başkanı’nın mektubunu, aşağıda da Türkçe çevirisini ilginize sunuyoruz.

İçtenlikle yazılmış bu mesajlarda iletilen kaynaklar ve iş birliği önerileri TPD Merkez Yönetim Kurulu ve Afetlere Hazırlık ve Müdahale Birimi tarafından değerlendiriliyor. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin merkezinde, tüm ülkeye yaygınlaştırılmış şekilde ve afet bölgesinde sürdüreceği çalışmalar şekillendikçe yurtdışından sağlanabilecek desteğin uygun kullanılması mümkün olacak. Ancak şimdiden, samimi dayanışma mesajlarının sizlere de iyi geleceği umuduyla paylaşmak istedik.

Her düzeyde dayanışma ve iş birliğinin iyi hissettirdiği bu zor günleri hep birlikte atlatacağımıza inanıyoruz.

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu

EPA Başkanı Prof. Peter Falkai’nin mesajı:

Sayın Dr. Ejder Akgün Yıldırım,

Bugün erken saatlerde Türkiye’nin güneydoğusunu etkileyen depremlerin haberini derin bir üzüntüyle öğrendik. Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) adına, size, meslektaşlarımıza ve bu travmatik olaydan etkilenen tüm halkınıza içten üzüntümüzü iletmek isterim.

Avrupa Psikiyatri Birliği’nin böylesi zor dönemlerde gerekli veya yardımcı olabilecek girişimlerde destek olmaya hazır olduğunu ifade etmek isterim. 

Saygılarımla,

Peter Falkai
Avrupa Psikiyatri Birliği Başkanı