Avrupa Psikiyatri Birliği Haberleşme Bülteni InterACT’ın yeni sayısı yayımlandı!

psikiyatri.org.tr /

Değerli meslektaşlarımız,

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Psikiyatri Dernekleri (NPA) Konseyi’nin haberleşme bülteni InterACT’ın yeni sayısı Ocak 2023’te yayımlandı.

InterACT’ın Ocak 2023 sayısında “Psikiyatride Etik: Avrupa Ülkelerindeki Belgeler, İhtiyaçlar ve Gelişmeler” başlığı ile Ulusal Psikiyatri Dernekleri’nde etik alanındaki haberlere geniş yer veriliyor.

Finlandiya, İspanya ve Birleşik Krallık’tan paylaşılan makalelerde etik konusundaki uygulamalar ele alınırken, bu bölümde Türkiye Psikiyatri Derneği’nden 2 önemli yazıya yer veriliyor. Psikiyatride İnsan Hakları ve Etik Çalışma Birimi koordinatörleri Dr. Diğdem Göverti ve Dr. Mehmet Yumru’nun kaleme aldığı “Agenda of the Section of Human Rights and Ethics in Psychiatry of Psychiatric of Association of Türkiye (PAT)” başlıklı ilk yazıda TPD Psikiyatride İnsan Hakları ve Etik Çalışma Biriminin çalışmaları ve hedefleri anlatılıyor.

Updating Process of the Code of Ethics in Türkiye başlıklı İkinci yazıda TPD İnsan Hakları ve Etik Çalışma Birimi üyelerinden Dr. İbrahim Fuat Akgül, Dr. Gonca Aşut, Dr. Diğdem Göverti, Dr. Ceren Kaypak, Dr. Ayşegül Yay Pençe, Dr. Mehmet Yumru’nun anlatımı ile Türkiye’de Etik Kuralların Güncellenme Süreci tartışılıyor.

Psikiyatride etik uygulamalar ve gelişmelerin yanı sıra Portekiz Psikiyatri ve Ruh Sağlığı Derneği’nin öncülüğünde Portekiz’de kurulan Ruh Sağlığı Gözlemevi’nin haberine de yer veriliyor. Bu gözlemevinin ruh sağlığı çalışanları ve halkın ihtiyaçlarına yönelik kurulduğu belirtiliyor.
Detaylar için tıklayınız.

Ulusal Psikiyatri Dernekleri Etkinlikleri bölümünde Mostar’da Bosna Hersek Psikiyatri Kongresi, Cenova’da 49. İtalyan Psikiyatri Derneği Kongresi, Budapeşte’de Macaristan Psikiyatri Birliği Yıllık Kongresi gibi çeşitli Ulusal Psikiyatri Dernekleri’nin gerçekleştirdiği kongrelerin bilgisi okuyucu ile paylaşılıyor. Kongre haberlerinde 19-23 Ekim 2022 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşen 58. Ulusal Psikiyatri Kongresi’ne de yer veriliyor. Yazıda 58. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde Türkiye Psikiyatri Derneği Asistan Hekim Komitesi ve Genç Psikiyatristler Komitesi’nin Avrupa Psikiyatri Birliği’nin seçilmiş başkanı Prof. Dr. Geert Dom ile buluşmasının detaylarına ulaşabilirsiniz. Asistan Hekim Komitesi Sekreteri Dr. Emre Cem Esen’in yazdığı “Psychiatric Trainees and Young Psychiatrists of Türkiye meet Prof. Geert Dom, EPA President Elect”  başlıklı yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

InterACT’ın bu sayısında Avrupa Psikiyatri Birliği Etik Komitesi’nin yürüttüğü yeni bir ankete katılım çağrısı yapılıyor. Yapılan ankette Avrupa’nın farklı ülkelerinden yatarak tedavi koşullarına yönelik bilgilerin toplanması hedefleniyor. Anket hakkında detaylı bilgi ve ankete katılmak için tıklayınız.

Avrupa Psikiyatri Birliği’nin resmi yayını olan European Psychiatry dergisi için yeni sosyal medya editörü başvurularının açıldığı da duyurular arasında yer alıyor. Başvuru yapmak için son tarih 28 Şubat 2023. Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.

Birçok farklı gelişmenin ve haberin yer aldığı InterACT’ın Ocak 2023’te yayınlanan son sayısını okumak isteyen meslektaşlarımız yazıların tamamına belirtilen bağlantıdan ulaşabilir:

https://mailchi.mp/europsy.net/interact-n12018-newsletter-of-epa-council-of-npas-2610659?e=2b74d76d57

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu