4. Uygulamalı Bilimsel Araştırma Okulu’nun yüz yüze programının ardından…
Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Bilimsel Araştırma Okulu’nun (BAO) yüz yüze programı 3-4 Aralık tarihlerinde Ankara'da Türkiye Psikiyatri Derneği Merkezinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 asistan hekimin ve 25 eğitmenin katılım gösterdiği bu program, 15 Ocak ve 19 Şubat 2023 tarihlerinde çevrimiçi olarak devam edecek. Önceki yıllarda ilk iki BAO yüz yüze, üçüncü BAO ise çevrimiçi olarak düzenlenmişti. Alınan geri bildirimler de dikkate alınarak planlama yapılırken iki yöntemin de avantajlarını bir araya getirmek amaçlı hibrit bir program oluşturduk. Programın ilk yüz yüze kısmında, planlandığı şekilde asistan hekimler arasındaki dayanışmayı arttırmak ve eğitimcilerle asistan hekimler arasında sıcak bir iletişim oluşturabilmek mümkün oldu.
Bilimsel Araştırma Okulu’nun düzenlenmesi, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Prof. Dr. Simavi Vahip’in çok büyük katkıları ile mümkün oldu. Bilimsel Araştırma Okulu ile birlikte Prof. Dr. Simavi Vahip ve Prof. Dr. Ömer Aydemir tarafından yayına hazırlanan ve TPD yayınlarından bu yıl okurlara sunulan “Psikiyatride Araştırmaya Giriş” kitabı ile beraber bu değerli katkılar, daha çok kişi tarafından ulaşılabilir oldu. Asistan hekimlerden bu sene de şimdiden çok olumlu geri bildirimler alan Bilimsel Araştırma Okulu’nu bizim için mümkün kılan Prof. Dr. Simavi Vahip’e, Asistan Hekim Komitesi olarak plaketimizi takdim ettik.
Birbirinden değerli eğitimcilerin katkı sağladığı programın ilk gününde, açılış oturumunun ardından “Asistan araştırma mı yapar! Asistan araştırma yapar mı?” başlıklı konuşması ile Prof. Dr. Cem Atbaşoğlu’nu, sonrasında “Araştırma yöntemlerine genel bir bakış” isimli konuşması ile Doç. Dr. Yavuz Ayhan’ı dinledik. Ardından “Araştırma yöntemlerine yakın bakış” oturumlarında “Örneklerle epidemiyolojik araştırmalar” konusunda Prof. Dr. Cengiz Kılıç’ı, “Psikiyatride nörobilim temelli araştırmalar” konusunda Doç. Dr. Hale Yapıcı Eser’i, “Örneklerle niteliksel araştırmalar” konusunda ise Prof. Dr. Müge Artar’ı dinledik. Hem yoğun, hem çok verimli, hem de oldukça keyifli bu ilk günün ardından asistan hekimler olarak sosyal etkinliğimizde bir araya geldik.
Okulun 2. gününde güne Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın “İnsan bilimcisi olarak psikiyatr” isimli konuşması ile başladık. Ardından “Araştırmalarda örneklem seçim yöntemleri ve örneklem büyüklüğünün hesaplanması” ve “Psikiyatrik araştırmalarda ölçme ve sık kullanılan ölçeklere genel bir bakış” başlıklı konuşmaları ile Prof. Dr. Ömer Aydemir’i, “Adım adım bir araştırma protokolü hazırlamak” konusu ile Uzm Dr. Irmak Polat’ı, “Psikiyatride araştırma etiği” konusu ile Doç. Dr. Cemal Hüseyin Güvercin’i ve “Araştırma yayınlanma süreci” başlıklı konuşması ile Prof. Dr. Aygün Ertuğrul’u dinledik. Bu keyifli ve zihin açıcı oturumların ardından yapılan küçük grup çalışmalarında hem ekibimizle tanışmış olduk, hem de araştırma protokolü hazırlamanın ilk adımlarını atmış olduk.
Tüm BAO programı ve özellikle grup çalışmaları ile amacımız, hem bir araştırma protokolünün nasıl hazırlanacağını deneyimleyerek öğrenmek, hem de kurumlar arasında işbirliğini arttırarak, bu protokolleri yayınlara dönüştürebilmek; aynı zamanda asistan hekimler arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirebilmek idi. Pek çok kazanımı olan Bilimsel Araştırma Okulu’na bu sene katkı sağlayan, başta Prof. Dr. Simavi Vahip olmak üzere tüm eğitmen hocalarımıza ve katılımcılara teşekkürlerimizi sunarız. 4. Uygulamalı Bilimsel Araştırma Okulu’nun devam edecek olan çevrimiçi oturumlarında ve önümüzdeki senelerde birlikte olmak dileğiyle!
TPD Asistan Hekim Komitesi Yürütme Kurulu
Alperen Yıldız Dicle Dilay Demir Meltem Çınar Bozdağ Osman Demirci Süreyya Akyıldırım Çor