Avrupa Psikiyatri Birliği Haberleşme Bülteni InterACT’ın yeni sayısı yayımlandı!

psikiyatri.org.tr /

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Psikiyatri Dernekleri (NPA) Konseyi’nin haberleşme bülteni InterACT’ın yeni sayısı Eylül 2022’de yayımlandı.

17 Temmuz 2022 tarihinde kaybettiğimiz Dünya Psikiyatri Birliği ve Avrupa Psikiyatri Birliği’nde görev almış ve psikiyatri alanında önemli katkıları olan Prof. Petr V. Morozov’u anma ile başlayan InterACT’ın bu ayki sayısında Avrupa Psikiyatri Birliği üyesi Avrupa ülkelerinden çeşitli gelişmelere yer veriliyor.

Savaşın çeşitli alanlarda devam eden olumsuz etkileri arasında savaş sırasında hasar gören hastanelerin de olduğu, elektrik ve su kesintileri nedeni ile Ukrayna sağlık sisteminde yaşanan zorluklar olduğu bildiriliyor. Ukrayna Psikiyatri Derneği’nin yaptığı çağrılar ile başta Avrupa Psikiyatri Birliği olmak üzere desteklerin sağlandığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren Ukrayna’daki savaş nedeni ile yaklaşık 13 milyon kişinin ülke dışına veya ülke içerisinde göç ettiği biliniyor. Ukrayna Nörologlar ve Psikiyatristler Birliği’nin Ukraynalı göçmenler ile yaptığı çalışmanın sonucu ile savaş ve göçün ruh sağlığı üzerine etkilerine vurgu yapılıyor. Çalışmanın detayları için tıklayınız.

InterACT’ın bu sayısında Türkiye Psikiyatri Derneği’nden de bir habere yer veriliyor. Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Birimi önceki dönem koordinatörü Dr. İmran Gökçen Yılmaz Karaman’ın ve Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Birimi koordinatörü Dr. Erensu Baysak’ın hazırladığı Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarından söz edilen “Moving Towards a Gender-Equal Professional Organisation: Measuring Inequality” başlıklı yazıda TPD Cinsiyet Ayrımcılığı, Cinsel Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgesi’nin yürürlüğe girmesine yer veriliyor. Aynı zamanda Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini Türkiye Psikiyatri Derneği içerisinde de sağlanması ve eşitsizliklerin tespit edilmesi amacı ile çalışmalara devam ettiği belirtilirken, kongre ve sempozyumlarda konuşmacıların ve moderatörlerin cinsiyet dağılımlarının verileri sunuluyor.
Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın ve Ruh Sağlığı Birimi’nden Dr. İmran Gökçen Yılmaz Karaman ve Dr. Erensu Baysak’ın yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Avrupa Şizofreni Kılavuzu, EPA Mapping Project, EPA Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi’nin gelecek çalışmaları, gelecek kongreler gibi konuları da içeren InterACT'ın son sayısını okumak isteyen meslektaşlarımız yazıların tamamına belirtilen bağlantıdan ulaşabilir:

https://mailchi.mp/europsy.net/interact-n12018-newsletter-of-epa-council-of-npas-2610563?e=8929c2aa1b

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu