LGBTİQ+’larda Sağlık Gereksinimleri Webinarı

psikiyatri.org.tr /

Değerli Meslektaşlarımız,

Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, interseks ve bu tanımlamalara dahil olmayan tüm cinsel azınlıklar (queer)  ‘LGBTİQ+’ olarak tanımlanabilir.

Cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleri temelli LGBTİQ+’ların farklı alanlarda maruz kaldıkları ön yargı, damgalanma, ayrımcılık ve şiddet gibi olumsuz yaşam olayları nedeni ile ruhsal hastalıkları ya da sorunları diğer kişilere göre daha sık yaşayabildikleri bilinmektedir.
Bununla beraber sağlık çalışanlarındaki eksik ve yanlış bilgiler, sağlık hizmeti sunumunda ortaya çıkan damgalanma ve ayrımcılık sağlık hizmetine erişim ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Şüphesiz ki, başta ruh sağlığı çalışanları olmak üzere LGBTİQ+’ların sağlık gereksinimlerini bilmek, oluşan zorlukların farkında olmak ve önyargı sistemleri ile mücadele etmek ruh sağlığı hizmetinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği ortaklığı ile düzenlenen 22 Haziran 2022 Çarşamba günü saat 19:30’da gerçekleştirilmesi planlanan “LGBTİQ+’larda Sağlık Gereksinimleri” çevrimiçi oturumunda Gizem Beycan Ekitli ve Koray Başar eşliğinde “LGBTİQ+ Dostu Sağlık Ortamı Oluştuma: Karşılaşılan Engeller ve Öneriler” ve “Cinsel Kimlik ve Sağlıkta Eşitsizlik: Ruh Sağlığı Alanında Çalışanların Sorumluluğu” konuları ele alınacaktır. Oturumun moderatörlüğünü Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Fatma Öz ve Türkiye Psikiyatri Derneği Başkan Yardımcısı Nezaket Kaya üstlenecektir.

Ülkemizde LGBTİQ+’lara sunulan sağlık hizmetinin geliştirilmesi, farkındalığın artması ve bu alanda yapılacak olan iyileştirmelerin geliştirilmesine yönelik düzenlediğimiz toplantıya katılımınızı bekliyoruz.

Toplantıya katılmak için gereken bilgiler derneğimizin mail kanalından sisteme kayıtlı olan mail adresinize iletilecektir

Saygılarımızla,
Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu