Obezite, ülkemizde mortalitenin en önemli nedenlerinden olan iskemik kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıkların gelişiminde en önemli, ancak önlenebilir risk faktörlerinden biridir. Obezite, diabetes mellitus, metabolik sendrom, uyku apnesi sendromu ve çeşitli kanserlerin gelişimine neden olarak da hem yaşam süresini kısaltmakta hem de yaşam kalitesini azaltmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sağlık sorunudur ve sıklığı giderek artmaktadır.
1998 TURDEP çalışmasında obezite sıklığı (BKİ≥30kg/m2) ülkemizde 20 yaş üzerinde % 22’dir. Bu oran kadınlarda erkeklerden daha yüksek oranda bulunmuştur.
TEKHARF çalışmasında BKİ’ne göre 1990 yılında ülkemizde 30 yaş üzerinde obezite prevalansı erkeklerde % 12,5 kadınlarda % 32 olarak belirlenmiştir. On yıl sonra, 2000 yılında, obezite prevalansı erkeklerde % 25,3 kadınlarda ise % 44,2’ye ulaşmıştır.
2004 yılında yapılan Türkiye Metabolik Sendrom Araştırması (METSAR) sonuçlarına göre 20 yaş üzeri abdominal obezite prevalansının % 36,2 (erkeklerde % 17,2 kadınlarda % 54,2) olduğu gösterilmiştir.
Bu çalışmalarla da görüldüğü gibi obezite ülkemiz için önemli bir sağlık sorunudur ve giderek de obez kişi sayısı artmaktadır.
Türkiye’de obezitenin önlenmesi ve sıklığının azaltılmasına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı’nın önderliğinde obezitenin önlenmesi ve sıklığının azaltılmasına yönelik bir çalışma grubu oluşturmuştur.
Bu çalışma grubu, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ile Çocuk ve Ergen Obezite Derneği’nden temsilcilerin katılımı ile toplanarak aşağıdaki eylem planı taslağını oluşturmuştur.
Hedef Kitle:
Hedef kitle esas itibariyle tüm toplumdur. Ancak oluşturulacak stratejilerin bazı farklılıklar göstermesi dolayısıyla hedef kitle 3 gruba ayrılabilir:
(sağlık Bakanlığı’nın yürütücülüğünde)
I- Çocuk ve Adölesan yaş grubunda öngörülen eylem planı:
A) Beslenme ile ilişkili eylem planı
B) Fizik aktivite ile ilişkili eylem planı:
Buradaki eylem planı hem 0-12 hem de 13-18 yaş gruplarnı bir arada kapsamaktadır.
II- Erişkin yaş grubunda öngörülen eylem planı:
Obezite Çalışma Grubu:
Doç. Dr. Ayhan Karakoç-Başkan (Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği)
Uzm, Dr. Selma Karaahmetoğlu (Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği)
Doç. Dr. Ahmet Temizhan (Türk Kardiyoloji Derneği)
Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu (Türk Toraks Derneği)
Doç. Dr. Sadık Ardıç (Türk Toraks Derneği)
Doç. Dr. Selçuk Aslan (Türkiye Psikiyatri Derneği)
Doç. Dr. Aysun Bideci (Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Çocuk ve Ergen Obezite Derneği adına)