SAĞLIK HİZMETİ BASKI, TEHDİT VE SİLAHLARIN GÖLGESİNDE VERİLEMEZ!

psikiyatri.org.tr /

İstanbul Kartal'da bir aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire Ömür Erez, görevi başındayken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi, çok üzgünüz ve öfkeliyiz!

Sağlıkta şiddet ve kadına yönelik şiddet haberlerine her gün onlarcası ekleniyor. Mesleğini etik ilkelerle uygulamaya çalışan birçok meslektaşımız, mesai arkadaşımız artık tükendi. Her mesai gününe, can güvenliğimizden endişe duyarak başlıyor, günü çalışan ve çalışma ortamı güvenliği olmadan bitiriyoruz. Ve yarın sıranın hangimize geleceğini bekliyoruz.

Hakaret, tehdit, saldırı, ölüm!

Hiç kimsenin gerek kadın olarak gerekse çalıştığı meslek sebebiyle can güvenliği tehdit altında bırakılamaz ve hiçbir birey bu tehdit ortadan kaldırılmadan çalıştırılamaz. Şiddet artık açık bir biçimde politik ve toplumsal bir olgu haline geldi, sağlık ortamı ise bu şiddet sarmalının bir parçası oldu. Sağlıkta şiddetle ve kadına yönelik şiddetle mücadele için gerçekçi bir yasal düzenleme yapılması bir yana, İstanbul Sözleşmesi geçersiz kılınıyor, sağlıkta şiddetle ilgili kanun gündeme alınmıyor, mevcut yasal düzenleme dahi uygulanmıyor. Mevcut politikaların sağlıkta şiddeti ve kadına yönelik şiddeti önlemek yerine şiddeti körükleyen, kışkırtan bir hal aldığı ortadadır.

Bizler artık kadına yönelik şiddet ve sağlıkta şiddet haberlerine bir yenisi eklensin istemiyoruz.  Güvenli bir çalışma ortamı, sağlıkta şiddet ve kadına yönelik şiddet son bulana kadar meslek örgütü olarak mücadele edeceğiz, yöneticileri sorumlu davranmaya çağıracağız.

Kaybettiğimiz Ömür Erez’in ailesine, sevenlerine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.

Saygılarımızla

Türkiye Psikiyatri Derneği

Merkez Yönetim Kurulu