TPD AHK 6. ULUSAL PSİKİYATRİ ASİSTANLARI TOPLANTISI

psikiyatri.org.tr /

TPD AHK 6. ULUSAL PSİKİYATRİ ASİSTANLARI TOPLANTISI

15-16 Ocak 2022, Mersin

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Asistan Hekim Komitesi (AHK) olarak iple çektiğimiz, kavuşmak için gün saydığımız 6. Ulusal Psikiyatri Asistanları Toplantısı’nı (UPAT) SEVGİ” teması ile Mersin’de gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. TPD AHK üyesi erişkin psikiyatri ve çocuk ve ergen psikiyatrisi asistan hekimleri olarak bir arada olmayı, dayanışma ruhunu yüz yüze yaşamayı çok özlemiştik!

Türkiyenin tüm bölgelerinden asistan hekimlerle bir araya gelerek iletişimimizi artırmak, asistanlık eğitim süreçlerimizle ilgili ortak ihtiyaçlarımızı belirlemek için paylaşımlarda bulunmak, AHK'yı ve etkinliklerini tanıtmak ve katılımı arttırmaya teşvik etmek, mesleki gelişimimize katkı sağlayacak ortak projeler yürütmek, farklı bölgelerde yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak amaçlarıyla düzenlemeye başladığımız UPATın bu yıl altıncısını gerçekleştirdik.

Düzenleme sürecinde ilk olarak e-posta yolu ile ve diğer iletişim gruplarımız üzerinden duyuru yapılarak ev sahipliği yapmak isteyen şehirlerin başvuruları alındı. Adaylık sunumları sonrası asistan hekim komitesi üyeleri ile internet üzerinden yapılan oylama sonucu Mersin, ev sahibi şehir seçildi. Ardından ev sahibi ekip ve gönüllü AHK üyeleri ile bir düzenleme kurulu oluşturularak, tüm hazırlık sürecinde üyelerin görüş ve katkıları alınmaya çalışıldı.

Program hazırlığımızın her aşamasında ekip çalışmasının keyfini yaşadık. TPD Merkez Yönetim Kurulu ve AHKnin her zaman tam desteği ile bilimsel programımız ve organizasyonun diğer aşamalarını şekillendirdik.

15 Ocak Cumartesi günü saat 13:45te SEVGİ” teması ile kelimenin tam anlamıyla Türkiyenin dört bir yanında görev yapmakta olan 22 farklı şehir ve 32 farklı kurumdan 60 asistan hekim arkadaşımız ile bir araya geldik.

Toplantının açılışını Mersin Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Şenel TOT ACAR’ın Sevmek, öğrenilebilen bir sanat mıdır? ” konulu konuşması ile yaptıktan sonra, ardından bizleri 6. UPATta yalnız bırakmayarak her zamanki gibi desteğini hissettiren TPD Genel Başkanı Doç. Dr. Koray BAŞAR’ın “İnatla Sevmek, Emek ve Dayanışmayla Çoğaltmak” konulu ufuk açıcı konuşmasını dinleme fırsatı bulduk. ArdındanAHKdan UPATa Hikayeyi Tanıma ve Tanışma” konulu konuşmalarıyla AHK Yürütme Kurulu üyesi Dr. Öykü ÖZÇELİK ve ev sahibi düzenleme kurulundan Dr. Emre ÖZASLAN’ı dinledik.

Bilimsel programımızın devamında Prof. Dr. Ejder Akgün YILDIRIM’ın ‘’Sevilmenin Esaretinde Özgür Sevmeleri Düşlemek” konulu etkileyici konuşması yer aldı.

Senkronizasyon çalışmamızda UPAT katılımcısı tüm asistan hekimler hep birlikte hem birbirimizi daha çok tanımış olduk hem de eğlenceli bir grup etkinliğimizi daha anılarımıza katmış olduk.

Akranlar arası çalışma gruplarımız, her birimizin daha aktif katılım gösterdiği, iletişim ve etkileşimimizin arttığı bir deneyim oldu.

Dr. Asuhan PAR, Dr. Barış BOZDAĞ “Asistanlar için Telepsikiyatri” konulu çalışma grubumuzda pandemi sonrası daha da gündemimize giren telepsikiyatri konusunda asistan hekimlerin bilgi ve tutumları, çalıştığımız kurumlardaki uygulamalarımız, bu hususta daha ayrıntılı bilgi edinebileceğimiz kaynaklar hakkında bilgi paylaşımında bulunarak bu ilgi uyandıran konuyu ele aldık.

Dr. Emre Cem ESEN, Dr. Suat YALÇIN Bilimsel Araştırmaya İlk Adımlar ve Yurtdışı İmkânları” konulu çalışma grubumuzda birçok arkadaşımızın belki de ilk kez fikir edindiği psikiyatri asistan eğitiminde yurtdışı çalışma imkanlarının neler olabileceği üzerine konuşarak, bunu deneyimlemiş arkadaşlarımızı dinleme fırsatı bulduk.

Dr. Deniz ORUÇ, Dr. Öykü ÖZÇELİK Asistanlık Hayatında Özlük Hakları ve Mobbing” konulu çalışma grubumuzda özlük haklarımızın nasıl tanımlandığı, bu konuda ne kadar bilgi sahibi olduğumuzu, eğitim hakkımızdan farklı kurumlarda nasıl yararlanabildiğimizi, mobbingin hukuksal boyutunu ve türlerini konuşarak, istenmeyen bir durumla karşılaşma ihtimalimizde neler yapabilir ve nasıl dayanışma gösterebiliriz soruları üzerine düşünüp umut verici fikirler geliştirebildiğimiz bir saat oldu.

Ve sıra günün yorgunluğunu atmaya gelmişti. Gün içinde de olduğu gibi pandemi önlemlerine özen göstererek, asistan hekim arkadaşlarımız ve tüm konuşmacı hocalarımız ile birlikte müzik eşliğinde, Mersin’in özel lezzetlerini tadabildiğimiz güzel bir akşam yemeğinde buluştuk ve uzun bir aradan sonra hep beraber eğlenebilmenin tadına vardık.

16 Ocak Pazar günü programımız Doç. Dr. Tolga BİNBAY'ın "Psikiyatri'yi Sevmek ya da Sevmemek Bütün Mesele Bu mu?" sunumu ile psikiyatri tarihinde eğlenceli bir yolculuk bir yolculuk yaptık.

Ardından etkileşim gruplarında iki farklı psikoterapi türünü biraz daha yakından tanıma fırsatını bulduk. Prof. Dr. Aylin ERTEKİN YAZICI "Bilişsel Davranışçı Terapilerde Bireysel ve Grup Deneyimleri" konulu tartışması ile bilişsel davranışçı terapiyi ve Prof. Dr. Gamze ÖZÇÜRÜMEZ BİLGİLİ "Psikodinamik Psikoterapiler: Tanısanız Seversiniz" konulu tartışması ile psikodinamik psikoterapileri bizlere kısaca tanıttı.

UPAT'ın ilk gününde olduğu gibi ikinci gününde de akranlar arası çalışma grupları gerçekleştirildi.

Dr. Emre ÖZASLAN, Dr. Gizem Çağla AKTAŞ "İntihar ve Dayanışma" konulu çalışma grubunda, intiharı, intiharın sosyal medyaya nasıl yansıdığı, özellikle kendi meslek grubumuz içinde intihar riskini azaltmak için neler yapabileceğimizi tartışma fırsatı bulduk. Dr. Gizem Çağla AKTAŞ bu tartışma aracılığı ile bizlere Krize Müdahele ve İntiharı Önleme Çalışma Birimi'ni tanıttı.

Dr. Asuhan PAR, Dr. Yiğit ŞAHBAL "Farklılıklara Ne Kadar Açığız? Etik, Önyargılar ve Damgalamalar..." konulu çalışma grubunda aslında bizim de önyargılarımızın olabildiği ve farkında olmadan damgalama yapabildiğimizi tartıştık. Bu konuda daha fazla bilgi ve deneyim edinmek için atabileceğimiz adımlar konusunda bilgi alışverişi yapma fırsatımız oldu. Dr. Asuhan PAR Cinsiyet Ayrımcılığı, Cinsel Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgesi Hazırlanması Görev Grubunu tanıttı. Ayrıca yakında duyurusunu gerçekleştireceğimiz damgalanan ve ayrımcılığa uğrayan gruplar hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla başlatacağımız "Bundan Psikiyatristlere Ne?" etkinlik serisinin haberini verdi.

Dr. Ulaş KORKMAZ, Dr. Suat YALÇIN "Zor Olgularda Akran Dayanışması ve Psikoterapiler" konulu çalışma grubunda birçok asistan hekimin talebini dile getirdiği psikoterapiler ile ilgili akran süpervizyonu konusunu ele aldık. Tartışma sayesinde farklı kliniklerde psikoterapi eğitimi konusundaki nasıl imkânlar bulunduğunu öğrenme fırsatımız oldu. Çalışma grubunda birçok arkadaşımız psikoterapilerde eğitici ve akran süpervizyonu taleplerini dile getirdi ve bu konuda gerçekleştirebileceğimiz çalışmalar üzerine beyin fırtınası yaptık.

Tadı damağımızda kalan UPAT'ımızı 16 Ocak Pazar günü geri bildirim ve kapanış toplantımız ile sonlandırdık. AHKnin gelenekselleşmiş bir etkinliği olan, dayanışma ruhumuzun katlanarak güçlendiği Ulusal Psikiyatri Asistanları Toplantısı’nın altıncısında, Mersinde SEVGİ” teması ile meslektaşlarımız ile buluşmanın, özgürce tartışıp birlikte üretebilmenin keyfini yaşadığımız çok güzel iki gün geçirdik. Düzenleme sürecinde Mersin ev sahibi düzenleme kurulundan Dr. Ayten YÜKSEK, Dr. Ebru OPÇİN, Dr. Emre ÖZASLAN, Dr. Gamze GÜLERYÜZ, Dr. Seda BAŞKAN, Dr. Sevgi ARSLAN, Dr. Suzan TURHAN, Dr. Zahide Dilara ÇAM, 6. UPAT genel düzenleme kurulundan Dr. Asuhan PAR, Dr. Barış BOZDAĞ, Dr. Deniz ORUÇ, Dr. Elif SUBAŞI TERCAN, Dr. Emre Cem ESEN, Dr. Gizem Çağla AKTAŞ, Dr. Öykü ÖZÇELİK, Dr. Suat YALÇIN, Dr. Uğur TAKIM, Dr. Ulaş KORKMAZ, Dr. Yasin Hasan BALCIOĞLU, Dr. Yiğit ŞAHBAL arkadaşlarımıza, TPD Merkez Yönetim Kurulu başta olmak üzere, konuk hocalarımıza, ev sahibi klinik hocalarımıza ve bu değerli deneyimi birlikte paylaştığımız 6. UPATa katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

TPD 6. UPAT Düzenleme Komitesi ve AHK adına;

Dr. Öykü ÖZÇELİK & Dr. Emre Cem ESEN