SAVAŞ, ŞİDDET VE ÇATIŞMALARA KARŞI “TEK UMUDUMUZ BARIŞ”!

psikiyatri.org.tr /

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü! Dünyada yüzyıllardır olan savaşlar günümüzde silahlı, politik, kültürel, ekonomik ve dijital saldırı şeklinde devam ediyor. Tüm bu savaş ve çatışmaların kaybedeni ise hemen her zaman toplumlar oluyor. Ruh sağlığı çalışanları olarak mesleki uygulamalarımız sırasında, onarılması güç etkiler bırakan, insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını elinden alan savaşların yol açtığı ruhsal sorunlarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu sorunların çatışma zamanıyla, coğrafyasıyla, bazen doğrudan savaşa şahit olan nesillerle sınırlı olmadığını biliyoruz. Bu yaraların sarılmaya çalışılmasının değerinin farkındayız. Ancak ruh sağlığı çalışanları dahil olmak üzere tüm toplumun daha en başında bu yaraların hiç olmaması için barışı etkin bir şekilde savunma sorumluluğu olduğuna, bireyin ve toplumun barış içinde, özgür, onurlu bir yaşam sürmesi gerektiğine inanıyoruz.  


Bugün "Neden savaşıyoruz?", "Savaş insana ne yapar?", "Savaşın cinsiyeti olur mu?", "Savaşa katlanabilmek mümkün mü?" soruları aklımıza bir kez daha geliyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, bu sorulara yanıtların arandığı, TPD Yayınları arasında, Ayşe Devrim Başterzi ve A. Tamer Aker’in editörlüğüyle 2015 yılında basılan “Barış Kitabı”nın çevrim içi olarak yayımlanan haline https://tpdyayin.psikiyatri.org.tr/BookShopData/Baris_Kitabi.pdf adresinden ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

İnsanların ayrımcılığa uğramadan, eşit haklara sahip olduğu, dahası yalnız birbirimizle değil içinde yaşadığımız doğa ve diğer tüm canlılar ile barış içinde yaşadığımız bir dünya arzuluyor, savaş, şiddet ve çatışmalara karşı “tek umudumuz barış”ı savunuyoruz.

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu