Avrupa Psikiyatri Birliği: Birlikte Daha İyi Bir Ruh Sağlığına

psikiyatri.org.tr /

COVID-19 pandemisinin yalnızca bedensel sağlığı etkilemediği, ruh sağlığı ve iyilik halini de etkilediği yönünde geniş bir görüş birliği bulunmaktadır. Bu görüş birliğinden hareketle Avrupa Halk Sağlığı Haftası kapsamında Dünya Fizyoterapisi - Avrupa Bölgesi ve Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) fiziksel hareket ve egzersizin ruh sağlığı ile ilgili önemine ve ruh sağlığı ile olan birlikteliğine dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

Depresyon, stresle ilişkili durumlar ve uzun süreli kas-iskelet hastalıkları tüm dünyada milyonlarca insanı etkilemekte, günlük yaşam ve çalışma hayatında olumsuz sonuçlara neden olmakta ve bu durum pandemi döneminde de geçerliliğini korumaktadır. Bilimsel araştırmalar ruhsal ve fiziksel sağlık arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermekte ve fiziksel aktivitenin ruh sağlığı sorunları olan kişiler için tedavi edici potansiyeli bulunduğuna işaret etmektedir. Fiziksel egzersiz ve beden farkındalığını hedef alan programlarla ilgili bilimsel literatür çoğalmakta ve ruh sağlığı tedavisinde yer alan fizyoterapi, fiziksel ve ruhsal bakıma ihtiyaç duyan kişilerin iyilik halini ve bağımsızlığını artırabilmektedir. Birden çok disiplinin işbirliğiyle meslekler arası bir bakım yaklaşımı ruhsal ve fiziksel hastalıklardan korunmak ve toplumun ruhsal iyilik halini yükseltmek için çok büyük önem arz etmektedir.

Bu bakış açısıyla, açıklamada ruh sağlığı ve fiziksel sağlık eşit bir şekilde ele alınarak, tedaviyi ve iyilik halini en iyi düzeye getirmek için güçleri birleştirmenin önemi vurgulanmaktadır.

Türkiye Psikiyatri Derneği EPA üyesi bir ulusal psikiyatri derneği olarak bu açıklamaya destek verdiğini bildirmiştir.

Açıklamanın tamamına erişmek için tıklayınız.

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu