Halka Yönelik Saldırılara, Şiddete, Kıyıma Bir An Önce Son Verilmelidir

psikiyatri.org.tr /

Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerinin ellerinden alınması ve Mescid-i Aksa’da sivillere yönelik saldırılarla tırmanan gerginliğin ardından, İsrail, Filistin topraklarına ve Gazze şeridine yönelik yeniden bir harekata girişti. Sivillere yönelik, sağlık kurumları ve çalışanlarını da hedef aldığını öğrendiğimiz saldırılar çok sayıda insanın yaralanmasına ve ölümüne sebep olmaktadır. Salgınla ve travmayla ilgili önemli görevler üstlenmiş sağlık çalışanlarının ve ailelerinin ölüm haberlerini alıyoruz. Ne yazık ki saldırılar hâlâ tüm dünyanın gözleri önünde devam ediyor.

Gazze şeridine yönelik bu saldırı, birçok yönden 2014 yılında yedi hafta süren İsrail saldırısını hatırlatmaktadır. 2015’te bu saldırıların ruhsal, toplumsal ve tıbbi sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapmak üzere Türkiye’den sağlık, insan hakları ve travma alanında çalışan örgütlerce gerçekleştirilen ziyarette, yaşam kayıplarının ve yıkımın yanı sıra hemen herkeste yaşanan travmanın da ciddi ruhsal izleri olduğu saptanmıştı1. Aradan geçen yedi yılın ardından bugün benzer saldırıların artarak devam etmesi, insanların yaşama hakkının ellerinden alınması, savaş ortamının doğuracağı fiziksel ve ruhsal açıdan yıkıcı etkiler endişe vericidir.

Türkiye Psikiyatri Derneği olarak; İsrail’in Filistin’de yaşayan herkesi topluca hedef alan, hiçbir gerekçenin haklı kılamayacağı saldırısını kınıyoruz. Filistin halkının yanındayız. Her ne sebeple olursa olsun, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını yok sayan, acı çekmesine sebep olan her türlü şiddetin karşısındayız. Yaratılan savaş ortamının kimliğinden bağımsız olarak bölgede yaşayan herkesin fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlığını tehdit ettiğini vurgulamak isteriz.

İnsanları yaşatmaya, bedensel ve ruhsal olarak iyi olmalarını sağlamaya çalışan bir mesleğin mensupları olarak, ortak geleceğimizin korunması ve toplumsal barışın sağlanması için herkesi savaşa ve şiddete karşı dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz. Filistin’de, İsrail’de, Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde, Dünya’nın dört bir yanında insana yönelik bu saldırılara direnen, itiraz eden, yöneticileri politikalarını gözden geçirmeye çağıran, yan yana durabilen insanlıktan umutluyuz.   

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu

1 https://psikiyatri.org.tr/uploadFiles/2552016144652-israil-filistin-ziyaret-raporu.pdf