Bipolar bozukluk dünya genelinde yaklaşık 60 milyon kişiyi etkileyen bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen ünlü ressam Vincent Van Gogh'un doğum günü olan 30 Mart, tüm dünyada ve Türkiye’de bipolar bozukluk ile ilgili farkındalık, dayanışma ve toplumsal damgalamaya karşı mücadele günü olarak kutlanmaktadır.
Bipolar bozukluk tekrarlayan taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresyon) atakları ile seyreder. Atak dönemleri dışında kişi olağan yaşamına ve ruh haline dönmektedir. Günümüz koşullarında bipolar bozukluğun atak dönemleri etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Ayrıca koruyucu tedavilerle atakların önlenmesi mümkündür. Bipolar bozukluğu olan bireylerin dengede ve sağlıklı kalması için çok çeşitli tıbbi tedavi ve psikososyal destek yöntemi vardır.
Bipolar bozukluğun tıpkı şeker (diyabet) hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi tedavi edilebilir tıbbi bir bozukluk olduğu giderek yaygın kabul görmektedir. Ancak yine de psikiyatrik bozukluklara dönük toplumsal damgalama ve dışlama, bipolar bozukluğu olan bireylerin sağlık hizmetine ulaşımında aksamalara neden olmaktadır.
Dünyada ve Türkiye’de çok sayıda sivil toplum örgütü bipolar bozukluğu olan bireyler ve yakınları için dayanışma ağları oluşturmaktadır. Ülkemizde bipolar bozukluk için farkındalık ve dayanışma zemini oluşturmak üzere çalışmalar yapan Türkiye Psikiyatri Derneği, Bipolar Bozukluklar Derneği, Bipolar Yaşam Derneği ve Lityum Derneği olarak Dünya Bipolar Günü’nü kutluyoruz.
Bipolar bozukluğu olan bireyler için ayrımcılığın ve damgalamanın tamamen ortadan kalktığı 30 Mart’lar dileğimizi tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.