HASTANEYE ORAKLA GELMEYİ ENGELLEMEK İÇİN BİR ŞEY YAPMAYALIM MI?

psikiyatri.org.tr /

Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi, meslektaşımız Dr. Hayriye Mihrimah Öztürk beş gün önce Yozgat’ta poliklinikte görevini yaparken darp edildi, yaralandı. Bugün ise bir başka üyemiz, meslektaşımız Dr. Meltem Puşuroğlu Rize Devlet Hastanesinde poliklinikte muayene etmek üzere “buyurun” deyip içeriye davet ettiği hastanın orakla saldırısına hedef oldu, yaralandı. Bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Biraz önce orakla saldıran kişinin ev hapsiyle bırakıldığını öğrendik. Boğaziçi Üniversitesi protestolarında öğrencileri tehlikeli bulup tutuklayan yargı sistemimiz, daha önce hiç görmediği, tanımadığı görevi başındaki bir hekime orakla saldıran kişiyi tehlikeli bulmadı. 

Her iki saldırı psikiyatri topluluğunda ciddi bir tepki doğurdu. Birçok meslektaşımız yarın polikliniğe hasta davet ederken bu anları yaşayacak. Her iki olayla ilgili olarak yöneticilerden hiçbir açıklama gelmedi. Belki sessizce meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulundular. Oysa ki bu olaylar onların sorumluluğu altında gerçekleşti. Mevzuat gereği yöneticiler bir şeyler yapmalı, olayın neden meydana geldiğini açıklamalı ve bir daha meydana gelmemesi için alınacak önlemleri ilan etmeli. Ama yapmıyorlar. Mevzuatı yapanlar da niye yapmadıklarını sormuyor. 

Onlar yapmayınca bağırmak bize düşüyor. Yoksa biz de mi sessiz kalalım? Daha önce yapılan uyarılara rağmen tedbirlerin alınmadığı bir sağlık kuruluşunda meslektaşımız darp ediliyor ama yöneticilerin sesi çıkmıyor. Bir kişinin canı sıkılıyor hastaneye orakla gidiyor, birine zarar vermek istiyor ama yöneticilerin sesi çıkmıyor. 2018’de hastası tarafından öldürülen diğer bir üyemiz Dr. Fikret Hacıosman ile ilgili bugün yapılan duruşmadan çıkıp haberdar olduğumuz bu şiddet olayları sonrasında Cumhurbaşkanından, Başhekimlere bütün yöneticilere soruyoruz: 

HASTANEYE ORAKLA GELMEYİ ENGELLEMEK İÇİN BİR ŞEY YAPMAYALIM MI?

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu