Değerli Meslektaşlarımız,
COVİD-19 salgınının ülkemizi de etkilemesiyle birlikte Türkiye Psikiyatri Derneği’nin birçok çalışma birimi ve üyesi salgınla ilgili yapılması gerekenler için harekete geçti. Bu süreçte üyelerimizin planladığı, sürdürdüğü girişimleri ve önerileri iletmesi, diğer kişilerle temas kurabilmesi ve tarafımızca koordinasyon sağlanabilmesi amacıyla tpdcovid19@gmail.com adresi oluşturuldu. Doğrudan MYK üyeleriyle ya da bu posta adresi aracılığıyla iletişime geçen çok sayıda meslektaşımız ve girişilen çalışma oldu. Bunları sizlerle paylaşmak istedik.
İlk günlerde çeviri ve uyarlama, sonra özgün metinler de olacak şekilde ‘COVID-19 ve Ruh Sağlığı’ ile ilgili çok sayıda yazı hazırlandı.
Sağlık çalışanlarının COVİD-19 salgını ile ilgili olağanüstü bir iş yükü ile karşılaşması bekleniyor. İş yoğunluğu ve hastalıkla ilgili olumsuz etkenler dışında, malzeme eksikliği ve yetersiz bilgilendirme gibi nedenlerle sağlık çalışanlarının ruhsal olarak zorlanabileceği öngörülüyor. Bu konuda salgınla ilgili çalışanlara yönelik hızlı psikiyatrik desteğin sağlık hizmeti verilen kurumlarda düzenlenmesinin önerildiğine ‘Krize müdahale’ yazısında değinmiştik. Ancak birçok meslektaşımızın da görev yerleri dışında, COVİD-19 servislerinde veya acil servislerde görevlendirilme olasılığı bu yükün hafifletilmesini gerekli kılmaktadır. Bu nedenle bazı kurumların kendi çalışanlarına, Bakırköy RSHH Psikoterapi Merkezi’nin tüm sağlık çalışanlarına yönelik girişimleri olmuştur. Sağlık Bakanlığının kamuda çalışan hekimlerce yürütülen bir ‘Destek Hattı’ girişimi olduğundan haberdarız. Eşzamanlı olarak TPD üyeleri tarafından da aşağıda yer alan girişimler başlatılmıştır.
Salgınla mücadelenin psikososyal boyutunun yönetilmesi ve sürdürülmesinde ruh sağlığı uzmanlarına önemli görev düştüğü bilinmektedir.
Salgınla ilgili olarak sağlık çalışanlarının ve toplumun ruh sağlığının korunmasına yönelik bilgilendirmenin yaygın ve kolay erişilebilir şekilde yapılmasına öncelik verilmiştir.
Tüm bu çalışmaların Türkiye Psikiyatri Derneği üyelerinin zor zamanlarda sergilediği üstün dayanışma becerisinin yansıması olduğu kanaatindeyiz. Salgınla ilgili bilimsel dayanakları olan, dayanışmaya vurgu yapan çabalarımızın kamuoyu tarafından da yakından izlendiği ve takdir edildiği anlaşılmaktadır. Önümüzdeki dönemde de benzer güçlü, dinamik yanıtı hep birlikte sürdürebilmeyi umuyoruz. Bu çalışmalar konusunda görüş, öneri ve katkılarınızı bizlerle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.
Öncelikle kendinizi ve çevrenizi sağlıklı tutmanız, sağlık hizmeti verirken kişisel koruyucu tedbirlere özen göstermeniz gerektiğini hatırlatır, bu dayanışmayla, hep birlikte bu sürecin üstesinden gelebilmeyi umduğumuzu belirtmek isteriz. Sağlıkla kalın.
Saygılarımızla,
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu