Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 nolu trenin Balabanlı-Çorlu arası 162. kilometrede seyri esnasında, 8 Temmuz Pazar günü saat 17.00 sıralarında 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir. Meydana gelen tren kazasında yitirdiğimiz canları acıyla ve saygıyla anıyor, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bir insanın yaşamını veya ruhsal ve bedensel bütünlüğünü tehdit eden, aşırı düzeyde korkutan, dehşete düşüren, tamamen çaresiz hissettiren olağandışı ve beklenmedik olaylar travma olarak tanımlanmaktadır. İnsan eliyle oluşan travmatik yaşantılarda kaybın acısını hafifletmenin en temel gereği, yetkililer tarafından olayın nedenlerinin bütün açıklığı ile ortaya konulması, ihmal var ise sorumluların saptanması ve yargılanması, tekrarının önlenmesi için alınacak tedbirlerin açıklanmasıdır. Bu şekilde yaşanan büyük çaplı bir kazanın kazayı yaşayanlar, yakınları, olaya yardımcı olmaya çalışan bölge insanları, ilk yardım ekipleri ve yaralıların tedavisini üstlenen birçok kişide fiziksel ve ruhsal yaralar açabileceği unutulmamalıdır. Bu tür travmatik olaylarda insanlar farklı şekillerde etkilenebilirler. Burada yaşanabilecek bazı deneyimler arasında; durumla ve anılarla baş etmekte zorlanma, hayatın olağan akışında işletilebilen ve olumsuz durum ve deneyimlere katlanmamızı sağlayan mekanizmaların işleyememesi, yoğun bir şekilde yaşanan korku, dehşet, çaresizlik, suçluluk, öfke duyguları sayılabilir. Bu tür olaylar sonucunda hayatın doğal akışının sürdürülmesini insan için zor hale getiren sorunlar yaşanabilir. İnsanlar böyle bir olayla karşılaştıklarında ilk günlerde olağan olarak bununla baş etmeye çalıştığımızı gösteren birçok deneyim yaşayabilir:
Yaşanan olayın etkileriyle gündelik hayat içinde daha kolay baş etmekte ilişkilerden alınan desteğin, insanlarla kurulan dayanışmanın ve yaşama ve değişime dair hayallerin korunmasının etkili olacağı söylenebilir. Bir aydan sonra yaşamınızı etkileyecek şiddette belirtiler devam ediyorsa ruh sağlığı profesyonelerine başvurarak destek talebinde bulunabilirsiniz. Türkiye Psikiyatri Derneği ve üyesi olduğu Psikososyal Dayanışma ağı bileşenleri ile birlikte yaşanan olaydan etkilenen insanlarımızın yaralarını sarmak için tüm bilgi, beceri, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmek için sonuna kadar çalışacaktır. Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi
“Yas sürecine dair bilgilendirme notu” için tıklayınız. “Büyük Çaplı Taşımacılık Kazalarıyla Oluşan Kitlesel Travmalar Sonrası Ruhsal Açıdan Değerlendirme ve İlk Müdahale Rehberi” için tıklayınız.