DSÖ’nün ICD-11 Mental ve Davranışsal Bozukluklar Bölümü için Küresel Klinik Uygulama Ağı’na katılıma davet

psikiyatri.org.tr /

                                                                     

 

DSÖ’nün ICD-11 Mental ve Davranışsal Bozukluklar Bölümü için

Küresel Klinik Uygulama Ağı’na katılıma davet

Değerli meslektaşlarımız,

Bildiğiniz gibi Türkiye Psikiyatri Derneği iki yıl önce Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) üyeliğine kabul edilmiş ve çeşitli alanlarda gerek EPA Genel Merkezi gerekse EPA üyesi Ulusal Derneklerle işbirliğini sürdürmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2015 yılına kadar tamamlanması planlanan ICD-11 hazırlık çalışmaları bu işbirliği alanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Türkiye Psikiyatri Derneği, Avrupa Psikiyatri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışmakta ve başta önerilen tanısal kılavuzların internet temelli alan çalışmaları olmak üzere ICD-11 geliştirme sürecinde etkin olarak görev almaktadır. Bu bağlamda sürecin tüm gönüllü ruh sağlığı çalışanlarının geribildirimlerine açıldığı bir sistem olan Küresel Klinik Uygulama Ağı (Global Clinical Practice Network-GCPN) dünyada 10,000’in üzerinde ruh sağlığı ve birinci basamak profesyonelinin katılımıyla işlevini sürdürmektedir. Ruh sağlığı çalışanlarının klinik deneyim, uzmanlık ve bilgiye dayalı olarak sürece geribildirimleriyle katılmalarına olanak sağlayan bu sistemi önemsiyor ve tüm gönüllü TPD üyelerini Küresel Klinik Uygulama Ağı’na (Global Clinical Practice Network-GCPN) kaydolmaya davet ediyoruz.

Kayıt yalnızca birkaç dakikanızı alacaktır. Kaydolduktan sonra size ayda birden daha sık olmamak üzere çevrimiçi çalışma istekleri ulaştırılacaktır. Her çalışmanın tamamlanması yaklaşık 20-30 dakika sürecektir. Hiçbir zaman hastalarınızın kimliğinin açıklanması istenmeyecek, yanıtlarınız gizli ve güvenli tutulacaktır. Veriler toplamda değerlendirilecek ve yalnızca ICD-11 amacıyla kullanılacaktır.

 

GCPN’e kaydolup internet-temelli çalışmalara katılarak ICD-11 Mental Sağlık ve Davranışsal Bozukluklar Bölümü’nde yer alacak tanısal kılavuzların klinik yararlılığı, güvenilirliği, geçerliliği ve global uygulanabilirliğine yardımcı olacak gerçek anlamda uluslar arası bir sürece katılmış olacaksınız. Katkınız yaşamsal önemdedir. Bu nedenle sizleri GCPN’e kaydolmaya ve bu önemli projede yer almaya davet ediyoruz. DSÖ Küresel Klinik Uygulama Ağı’na (Global Clinical Practice Network-GCPN) kaydolmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:  http://www.globalclinicalpractice.net

 

Bağlandığınızda ortaya çıkacak dil seçeneklerinden birisini kullanarak katılımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ne yazık ki dil seçenekleri arasında Türkçe bulunmamaktadır. Yine de birçok meslektaşımızın başta İngilizce olmak üzere diğer çok kullanılan dillerden biriyle katılımını bekliyoruz. Herhangi bir konuda soru ya da yorumunuz olursa lütfen şu adrese iletiniz: gcpn@who.int

 

Desteğiniz ve bu önemli projeye katılımınız için  teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

 

Prof. Dr. Tunç Alkın, Başkan, Türkiye Psikiyatri Derneği

 

Prof. Dr. Wolfgang Gaebel, President elect, European Psychiatric Association; WHO Advisory Group for ICD-11

 
Dr. Geoffrey M. Reed, Department of Mental Health and Substance Abuse, World Health Organization

 

Duyuru metnine PDF olarak ulaşmak için tıklayınız.