ŞİDDET VE RUH SAĞLIĞI
31 Mayıs tarihinde Taksim ‘Gezi Parkı’ndaki eylemlere karşı güvenlik güçlerinin gösterdiği şiddet sonrasında önce İstanbul’da başlayan sonrasında ise ülke geneline yayılan eylemler toplumumuzu bir şiddet sarmalına sürüklemiştir. Neredeyse tüm ülke bu süreçte zaman zaman bir şiddet tanıklığı içerisine girmiştir. Coşku, hüzün, öfke, kaygı son birkaç haftanın gündelik sıradanlaşan duyguları olmuştur. Yoğun bir uyarılmışlık ve canlılık içerisinde toplumsal şiddet nedeniyle etkilenen, fark edilemeyen insanlarımızın olduğu kanaatindeyiz. Yaygınlaşan bu şiddetin kısa ve uzun dönemde olumsuz ruhsal etkileri ile karşılaşmak olasıdır. Bu etkiler kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bazılarında ruhsal yardım veya danışmanlık alma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ruhsal anlamda etkilenmeyi kolaylaştıran pek çok etken vardır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, eğitimi, ekonomik durumu, önceki yaşam deneyimleri, var olan sağlık sorunları, şiddeti nasıl ne boyutta yaşadığı, aldığı arkadaş – toplum desteği gibi çok çeşitli etkenler bu başlık altında saymak mümkündür.
Ancak, çeşitli ruhsal sorunların ortaya çıkması ‘ZAYIFLIK, EKSİKLİK YA DA DİRENÇSİZLİK’ değildir. Ya da başka şekillerde damgalanmamalıdır. Aksine ihtiyaç hissettiğimizde danışmak, arkadaş veya akrabamızı yönlendirmek kendimize ya da başkalarına yapacağımız önemli iyiliklerin başında gelir.
Sorunlarınızı danışabileceğiniz bir ruh sağlığı uzmanının da tanıdığınız herkes gibi benzer yaşantılarının olduğunu unutmayın. Doğal olarak, TEK ve YALNIZ DEĞİLSİNİZ.
Şiddet sonucu yaşanan etkilenmenin mutlaka olumsuz olması gerekmez. Kişilerde yaşadıkları şiddet sonrasında kendilerine, çevrelerine ve yaşadıkları dünyaya ilişkin OLUMLU DÜŞÜNCELER DE GÖZLENEBİLİR. Öldürmeyen acı güçlendirir.
Umuyoruz ki şiddetin yarattığı bu acılardan ülke ve toplum olarak daha güçlü bir şekilde çıkabileceğiz.
ŞİDDET TOPLUMUN RUH SAĞLIĞINI ETKİLER,
----------------------------------------------------------------------------------
ŞİDDETİN OLUMSUZ RUHSAL SONUÇLARI
Olayların sanki tekrar tekrar yaşanması
Kabuslar
Hatırlatıcılarla (araçlar, yerler, görüntüler, gaz da dahil çeşitli kokular vb) karşılaşıldığında korku, tedirginlik hissetmek. Çarpıntı, ateş basması, terleme, nefes almada güçlük gibi sorunlar yaşamak
Olayların hatırlatıcılarından yarattığı korku, tedirginlik nedeniyle kaçınmaya çalışma, uzak durma
İnsanlardan uzak ve kopuk hissetme
Geleceğin anlamsız, yaşamın çok daha kısa olduğunu düşünmek
Hayattan yeterince zevk alamamak
Eskisi gibi sevinç, mutluluk gibi duyguları hissetme ve yaşama güçlüğü
Uyku sorunları
Yüksek seslerden çabuk irkilme
Sürekli kötü birşey olacakmış endişesi yaşamak
Tahammülsüzlük
Keyifsizlik, mutsuzluk
İlgi, istek kaybı
İştah değişiklikleri
Huzursuzluk
Halsizlik, bitkinlik
Öfke patlamaları
Güvensizlik, değersizlik
Dalıp gitme, süreğen şaşkınlık hali
SORUNLARIN ARKADAŞ-AKRAN VE TOPLUM DESTEĞİ İLE BÜYÜK ORANDA DÜZELECEĞİNİ UNUTMAYIN.
BU TÜR SORUNLAR ALINACAK BİR DANIŞMANLIKLA VE / VEYA TEDAVİ İLE BÜYÜK ORANDA DÜZELİR.
RUHSAL YARDIM VE DANIŞMANLIK İÇİN TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ GÖNÜLLÜLERİNE BAŞVURABİLİRSİNİZ.
AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN BİZE ULAŞIN.
KONUYLA İLGİLİ DİĞER KURUMLAR: BAŞVURULARINIZI RUHSAL DEĞERLENDİRME VE DESTEK ALMAK İÇİN TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ GÖNÜLLÜLERİNE YÖNLENDİREBİLİRSİNİZ.
.........................................................................................................
İSTİSNASIZ HERKESE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZLE...
İletişim Bilgileri;(Başvurularınızda iletişim bilgilerinizi mutlaka (telefon ve mail adresi) belirtiniz,başvurular birkaç merkezden alınacak-bulunduğunuz ilde gönüllü olarak hizmet verebilecek kişi konusunda size geri dönüş yapılacaktır.)
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Merkezi : tpdmerkez@gmail.com - 0312 468 74 97
Türkiye Psikiyatri Derneği İstanbul Şubesi : tpdistanbul@yahoo.com