PDA Bilgilendirme Broşürü: Şiddete maruz kalanlarla çalışmak

psikiyatri.org.tr /

 Şiddete Maruz Kalanlarla Çalışmak

Bir katliam veya buna benzer bir şiddetin ardından çoğu insan beklenebileceği gibi yoğun ve karışık duygular yaşayabilir; duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edemeyebilir. Şiddete maruz kalan bir kişiyi, ilgiyle ve ciddi bir şekilde, sözünün arasına girmeden kişinin ifade ettiklerine saygı göstererek dinlemeniz önemlidir. “Sinirlenmeyin… / Sinirlenmeye ne gerek var... Korkma/Korkacak ne var...” ya da “Merak etme geçecek” ya da “Ne yaşadığını biliyorum” gibi sözler yerine ne anladığınızı ifade etmeye özen gösterin. Karşınızdaki kişiyle uyum içinde bir iletişim geliştirmek için espri/şaka yapmıyorsa siz de yapmayı tercih etmeyin.

Şiddete maruz kalmış bir kişiyle iletişim kurarken, kendinizi sorduğu sorulara hazır cevaplar vermek zorunda hissedebilirsiniz. Bununla birlikte durum ve sorular üzerine düşünmek, doğrudan sözlü bir cevap verip vermeyeceğinize/veremeyeceğinize karar vermek, o anki tutumunuzu gözden geçirmek ya da başka neler sorulabileceğini değerlendirmek için sizin de bir süreye ihtiyacınız olabilir.

Bir felaketin ardından insanlar, çoğu anlaşılabilir ve hak verilebilir de olabilecek birçok nedenle öfkeli olabilir. Bu öfkenin kimi zaman size de yönelmesi mümkündür. İletişim içerisinde kişinin bu öfkesiyle karşılaştığınızda, öfkeyi anlamaya çalışmanın yanında, çatışma duygusunu yoğunlaştırabilecek bazı gündemleri "ertelemenin ve dinlendirmenin" defaydası olabileceğini aklınıza getirebilirsiniz.

Yaşanılan felaket sonrası kendilerinin anlaşılmayacağını düşünmek gibi çeşitli nedenlerle kişilerin sizden yardım istemeyebileceği gibi sizin de her konuda herkese destek olamayabileceğinizi unutmamakta fayda vardır. Anlaşılmayacağını düşünen insanlarının bu düşüncelerinin doğrudan sizinle alakalı olduğuna kanaat getirmek yerine anlamak için çaba göstermeye devam etmeniz ve yardıma hazır olduğunuzu belirtmeniz, o an için en anlamlı tutum olabilir. 

Acil ve hızlı çözümlerin sizde olamayabileceğini fark etmeniz, karşınızdakine de faydalı olabilir. Eğer söz vermeniz gereken bir durum varsa, tutamayacağınız bir sözü kendinizi çaresiz hissettiğiniz için, karşınızdaki kişiyi iyi hissettirmek için, öfkeyi ertelemek için vermemeniz gerektiğini hatırlayın. Sizin destek olamadığınız durumlarda yönlendirme yapmak, destek aramak konusunda tereddüt etmeyin.

Şiddetin Gönüllü Çalışanlara Etkileri

Önemli bir şey,  şiddete maruz kalan bir kişiye yardım etmeye çalışırken, sizin ve destek ekibinde çalışan kişilerin strese bağlı sorunlar yaşayabileceğinizi bilmeniz ve bu etkileri tanımaya çalışıp yardım talep etmenizdir. Bu yaptığınız yardımın sürekliliğini sağlayacak ve niteliğini arttıracaktır. Bu tür bir destek almamanız durumunda, karşınızdaki kişiye destek vermeniz zorlaşabilir. 

Yaşananlar herkesi, olay anında orada olsun olmasın, az veya çok etkileyebilecek özel bir kriz durumudur. Bu nedenle şiddete maruz kalan kişilerle çalışırken, onların iyilik halini sağlama çabanız, ancak kendinizi de koruyabilmenizle etkili hale gelecektir.

Aynı şekilde, yaşananlar size anlatıldığında da etkilenmeniz olasıdır ve gönüllü bir çalışan olarak sizin özelliklerinizin de, tüm bu sayılanlarla birlikte, sizin tepkinizi belirleyeceğini, sizin de herkesten farklı bir şekilde etkilenebileceğinizi unutmayın.

Nasıl Etkilenebilirsiniz?

Şiddete uğramış insanlarla çalışırken şaşkınlık, unutkanlık, güvensizlik, katılık, mükemmeliyetçilik, kuşkuculuk, travmanın canlanması gibi etkiler yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda güçsüzlük, kaygı, korku, depresyon, suçluluk hissedebilir, sinirli veya donuk olabilirsiniz.  Sabırsızlık ve huzursuzluğunuz artabilir, dikkatiniz daha kolay dağılabilir, içinizeçekilebilirsiniz. Kendinizi amaçsız hissedebilir ve çevrenizdeki insanlardan uzaklaşabilirsiniz.  Bu dönemde alkol ve/veya kullanıyorsanız, bu kullanımı arttırabilirsiniz. Durumun bedeninizde ortaya çıkabilecek bazı etkileri de terleme, çarpıntı, ağrılar, uyku düzensizliği, bağışıklık sisteminde bozukluklardır.

Bu gibi durumlar sizi rahatsız ettiğinde, bir destek arayışına girmeniz iyi olabilir. Dışarıdan destek almak gibi bir seçenek de kendi hayatınıza daha çok özengöstermeniz ve olağan düzeninizde yaptıklarınızı ihmal etmemenizdir. İçinde bulunduğunuz sosyal aktivitelerden geri çekilmemeniz, beslenme ve uykunuzu aksatmamanız, benzer sorunlar yaşayanlarla ve çevrenizdekilerle paylaşımda bulunmanız sizin açınızdan koruyucu olabilir.

İletişim bilgileri:

Telefon: 0212 249 30 92

E-Posta:pdaistanbul@gmail.com

Facebook: facebook.com/pdaistanbul 

PSİKOSOSYAL DAYANIŞMA AĞI (PDA) - İSTANBUL